Tom Kerridge to brytyjski szef kuchni z gwiazdką Michelin. Ekspert zdradził niezawodny sposób na idealne pieczone ziemniaki. To świetny dodatek nawet do najbardziej wystawnego obiadu czy uroczystej kolacji. Z przepisem specjalisty będą smakować jak w najlepszej restauracji.
Czytaj także: Dzieci je uwielbiają. Przepis na klopsiki jak z Ikea
Pieczone ziemniaki jak w restauracji. Potrzebne składniki
- 8 dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych na równe kawałki.
- Olej roślinny lub smalec.
- Sól.
Przepis na perfekcyjne pieczone ziemniaki
- Obrane, umyte i pokrojone ziemniaki wrzuć do dużego garnka z osoloną wodą.
- Doprowadź do wrzenia, gotuj przez około 20 minut, a następnie ziemniaki odcedź na durszlak i odstaw do ostygnięcia i obsuszenia w temperaturze pokojowej. Na ziemniakach powinna samoistnie utworzyć się lekko przesuszona skórka. Dzięki temu po upieczeniu będą chrupiące.
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Na blaszkę z wysokimi ściankami wylej olej lub smalec i rozgrzej go w piekarniku, aż tłuszcz będzie naprawdę gorący.
- Gdy tłuszcz będzie już rozgrzany, na blaszce umieść ziemniaki, pozostawiając dużo miejsca pomiędzy nimi.
- Wstaw blachę z powrotem do piekarnika na 40 minut, co 10-15 minut obracaj ziemniaki, by były dobrze podpieczone z każdej strony.
- Upieczone ziemniaki posyp solą dla lepszego smaku.
Czytaj także: Obiad z trzech składników. Przepis na wyśmienity makaron
Tak przygotowane ziemniaki staną się chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. Idealnie będą pasować do każdego rodzaju mięsa czy pieczonych warzyw. Smacznego!