Biszkoptu z fasoli jest bardzo prosty w przygotowaniu i uda się każdemu, nawet osobie bez talentu kulinarnego. Nie trzeba się martwić idealnym ubiciem jajek. Biszkopt nie opadnie, nie popęka i nie pokruszy się. Dzięki zawartości fasoli
Biszkopt może zostać użyty jako podstawa do tortu. Świetnie sprawdzi się bita śmietana, kremy maślane oraz owoce sezonowe. Biszkopt można także podać z konfiturami lub posypany cukrem pudrem. W tej prostej formie także będzie wszystkim smakował.
Biszkopt z fasoli. Potrzebne składniki:
- 20 dag fasoli Jaś
- 20 dag cukru pudru
- 8 jajek
- 7 dag orzechów włoskich
- 2,5 łyżki ciemnego kakao
- 4 łyżki bułki tartej (można użyć bezglutenowej)
Czytaj także: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Biszkopt z fasoli. Sposób wykonania:
- nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza
- fasolę ugotuj na miękko, następnie obierz ją z łupinek i zblenduj razem z orzechami i kakao
- białka oddziel od żółtek
- żółtka utrzyj z cukrem pudrem, dodaj bułkę tartą i ponownie wymieszaj
- do masy dodaj masę fasolową i wymieszaj łyżką
- białka ubij na sztywną pianę i dodaj do reszty składników
- ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
- wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut (lub do tzw. do suchego patyczka)