Halloween z roku na rok jest w Polsce coraz popularniejsze i nic dziwnego. Każdy powód do zrobienia imprezy jest dobry, poza tym kto nie lubi raz na jakiś czas przebrać się za straszydło i pożreć przerażającą ilość słodyczy? A propos tych ostatnich, przedstawiamy przepis na klasyczne halloweenowe ciastka, które nigdy nie wyjdą z mody, a przygotowanie ich zajmuje chwilę.
Przepis na Halloween. Palce wiedźmy. Lista składników:
- 250 g zimnego masła pokrojonego w kostki
- 125 g cukru pudru
- 400 g mąki uniwersalnej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka migdałów
Przepis na Halloween. Palce wiedźmy. Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki poza migdałami szybko posiekać i zagnieść (można użyć do tego malaksera).
- Z ciasta uformować kulę i wstawić na pół godziny do lodówki.
- Z ciasta odrywać kawałki, uformować z nich cienkie palce (w piekarniku się rozszerzą), na końcu każdego wcisnąć migdał lub połówkę migdała, pod którą ciasto można posmarować odrobiną dżemu truskawkowego lub innej czerwonej mazi imitującej krew.
- Przed upieczeniem dobrze jest schłodzić "palce" w lodówce, żeby nie rozlały się na blaszce w czasie pieczenia.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza, piec ciastka przez 20 minut lub trochę dłużej, aż się lekko zarumienią. Ostudzić i podawać.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl