Nie starczyło ci czasu, a chcesz poczęstować gości czymś pysznym i jednocześnie wyglądającym efektownie na stole? Spieszymy z pomocą! Spróbuj przepisu na kolorowe ciasteczka, a będziesz do niego wracać nie tylko przy okazji Wielkanocy.
Przepis na wielkanocne ciasteczka. Składniki:
- 100 g masła orzechowego
- 100 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki ekstrakt z wanilii
- 180 g pokruszonych krakersów
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki mleka
- 100 g mini chipsów czekoladowych
- 200 g rozpuszczonej biała czekolada (podzielonej na trzy miseczki)
- Pastelowe barwniki spożywcze
- Kolorowa posypka
Czytaj też: Akryflawina. Nowy lek na koronawirusa? "Wyniki badań są obiecujące"
Przepis na wielkanocne ciasteczka. Wykonanie:
- W dużej misce mikserem elektrycznym ubij masło orzechowe, brązowy cukier i ekstrakt z wanilii, aż będą lekkie i puszyste.
- Dodaj krakersy, sól i mleko, a następnie dodaj chipsy czekoladowe.
- Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia.
- Nabierz czubatą łyżkę ciasta i uformuj z niej jajko.
- Ułóż na blasze do pieczenia i powtórz z pozostałą mieszanką ciasta.
- Włóż do zamrażarki na ok. 1 godzinę. Gdy jajka z ciast zostaną zamrożone, podziel kawałki białej czekolady na trzy małe miski i włóż je do kuchenki mikrofalowej, aż czekolada się rozpuści.
- Dodaj do każdej miseczki inny barwnik spożywczy.
- Zanurz każde jajko z ciasta w stopionej czekoladzie, naprzemiennie w trzech kolorach.
- Skrop rozpuszczoną czekoladą i posyp posypką.
- Odstaw na 10 minut lub wstaw do lodówki, aż będą gotowe do podania.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl