Ciasto marchewkowe jest bardzo lekkie, świeże i niezbyt słodkie, przez co idealnie nadaje się na wiosnę i Wielkanoc. Można polać je ulubioną polewą, posypać cukrem pudrem lub przełożyć waniliowym kremem, aby było jeszcze lepsze.
Czytaj także: Banalne ciasto na kefirze. Zrobisz je w 5 minut
Ciasto marchewkowe. Potrzebne składniki:
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- pół szklanki gęstego jogurtu
- dwie duże marchewki (starte)
- pół szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto marchewkowe. Sposób wykonania:
- w jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia)
- w drugiej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki (jajka, olej, jogurt, marchewka)
- zawartość obu misek połącz wymieszaj szpatułką
- ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
- piecz przez około 30 min (lub do tzw.suchego patyczka) w temp. 180 stopni
Gotowe! Jeśli spodobał ci się przepis na te naleśniki, to spróbuj także domowych batoników Bounty oraz ciasteczek cytrynowych.
Zobacz także: Wegańska pascha wielkanocna. Dla osób, które muszą dbać o zdrowie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: