Sezon na ogórki gruntowe rozpoczyna się wraz z początkiem lipca i trwa do połowy września. Tak naprawdę nie mamy więc wiele czasu, by nacieszyć się tym zdrowym, pysznym i niskokalorycznym warzywem. Korzystajmy, póki możemy!
Ogórki można zamarynować na zimę, by w chłodne dni przypominały nam o słonecznym lecie. Można także przygotować z nich błyskawiczne pikle "na już", kiedy zabraknie nam zakąski do piwa czy przystawki do grilla. Pyszne "krokodylki" przygotujemy zaledwie w kilka minut, a zajadać je możemy już po godzinie.
Przepis na ogórki "krokodylki". Potrzebne składniki
- Ok. 500-700 g ogórków gruntowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki ketchupu
- 200 ml przegotowanej, ciepłej wody
- 3 łyżki octu spirytusowego
- 1 łyżka cukru
- Szczypta ostrej papryki w proszku
- Pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
Przepis na ogórki "krokodylki". Sposób przygotowania
- Ogórki umyj i pokrój w ćwiartki lub ósemki, zależnie od preferencji i wielkości warzywa
- Pokrojone ogórki ułóż na durszlaku i posyp je solą. Odczekaj ok. pół godziny, aż puszczą sok
- Następnie ogórki przełóż do słoika o pojemności ok. 750 ml. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek
- Przygotuj zalewę: wymieszaj wodę, ketchup, cukier, ocet i przyprawy. Zalej nią ogórki
- Ogórki odłóż na co najmniej godzinę, by smak się "przegryzł"
Czytaj także: Piła zalewę z ogórków konserwowych przez tydzień. Zaskakujące, jak zareagowało jej ciało
Już po godzinie ogórki będą smaczne, lecz im dłużej odstoją, tym ich smak będzie intensywniejszy. Smacznego!