Zupa gulaszowa jest bardzo podobna do gulaszu. Tradycyjnie przygotowuje się ją z wołowiny, słoniny oraz boczku. Przez lata przepis ewoluował i dziś do obu dań można dodać każdy rodzaj mięsa, a nawet przyrządzić je w wersji wegetariańskiej. I zupa i gulasz to najpopularniejsze dania Węgier.
Czytaj także: Placki ziemniaczane premium. Nie wrócisz już do zwykłych
Zupa gulaszowa. Potrzebne składniki:
- 1/2 kg wołowiny pokrojonej w kostkę (może być wieprzowina)
- 4 pomidory bez skórek (mogą być z puszki)
- łyżka przecieru pomidorowego
- 3 cebule drobno posiekane
- około 4-5 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 2 łyżki oleju
- łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- listek laurow
- 6 szklanek bulionu
- sól i pieprz do smaku
Zupa gulaszowa. Sposób przygotowania:
- rozgrzej olej na patelni i podsmaż mięso oraz cebulę
- pomidory pokrój w ćwiartki
- do podsmażonego mięsa dodaj pomidory, obie papryki, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy
- podsmażaj wszystko, od czasu do czasu mieszając
- po około 5 minutach wszystko przełóż do garnka
- dodaj bulion i koncentrat pomidorowy
- wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj
- dodaj ziemniaki i gotuj zupę aż ziemniaki zmiękną
Gotowe! Smacznego. Jeśli ten przepis ci się spodobał, to koniecznie spróbuj także Tacos z kurczakiem oraz nowojorską pizzę.
Zobacz także: Ekspresowy piernik z blendera. Przygotujesz w kilka chwil
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl