Tagliatelle z boczkiem i szpinakiem to świetny pomysł na szybki i prosty obiad. Do jego wykonania potrzebujesz niewielu składników, które są dostępne w wielu sklepach. Przygotowanie obiadu zajmie ci nie więcej niż 20 minut.
Przepis na tagliatelle z boczkiem i szpinakiem. Potrzebne składniki:
- 150g makaronu tagliatelle
- 100g świeżych liści szpinaku
- 50g surowego wędzonego boczku
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 1 łyżka oleju lub oliwy
Przepis na tagliatelle z boczkiem i szpinakiem. Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej wodę i dodaj łyżkę soli
- Makaron gotuj tak, jak podano na opakowaniu
- Na patelni rozgrzej oliwę
- Pokrój czosnek w kosteczkę i podsmażaj na patelni (uważaj, żeby nie przypalić czosnku)
- Boczek pokrój w kostkę i wrzuć go na patelnię
- Smaż przez ok. 7 minut ciągle mieszając
- Dodaj szpinak i duś pod przykryciem ok. 3 minuty
- Do filiżanki wlej trochę wody z gotowanego makaronu
- Makaron odcedź i wrzuć na patelnię
- Dodaj wodę z makaronu
- Wszystko dobrze wymieszaj
- Smaż przez kolejne 5 minut
I gotowe. Na koniec posyp danie świeżo zmielonym pieprzem. Makaron z boczkiem i szpinakiem jest bardzo prosty w wykonaniu. Obiad można posypać również startym serem (parmezanem/grana padano).
Zobacz także: Zupa pomidorowa jak u mamy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl