W rodzinnym domu Roberta Makłowicza od zawsze na wigilię serwowano barszcz czerwony. Na prośbę swoich obserwatorów popularny krytyk kulinarny podzielił się swoim ulubionym przepisem na tę świąteczną zupę. Do przygotowania najlepszego barszczu wigilijnego należy ugotować wywar grzybowy, jarzynowy i buraczany, po czym wszystkie należy ze sobą połączyć. Smacznego!
Przepis na barszcz wigilijny wg Roberta Makłowicza. Składniki:
proporcja na 4 l litrowy słój:
- 4 kg buraków z ekologicznej uprawy
- 2 główki czosnku
- kilkanaście ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu
- letnia, osolona przegotowana woda
Wywar jarzynowy:
- 1 duży pęczek włoszczyzny jak do rosołu (bez kapusty)
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilkanaście ziarenek pieprzu
- 1 liść laurowy
- sól
- 2 l wody
Wywar grzybowy:
- 100 g suszonych prawdziwków (ew. podgrzybków)
- sól
- ok. 500 ml wody
Przepis na barszcz wigilijny wg Roberta Makłowicza. Wykonanie:
- buraki obrać, pokroić w plastry, przełożyć do słoja , a następnie przekładaj je obranymi z łupek i przekrojonymi na pół ząbkami czosnku
- dodaj ziele angielskie, pieprz i liście laurowe
- zalej wszystko letnią, przegotowaną i osoloną wodą
- słój zamknij i odstaw na minimum 3-4 dni
- grzyby namoczy w ok. 500 ml wody, następie posól i ugotuj je do miękkości
- grzyby odcedź zachowując wywar
- z podanych składników ugotuj wywar jarzynowy i ponownie odcedź, zachowując wywar
- zakwas buraczany przecedź, zachowując płyn
- połącz wszystkie wywary: grzybowy, jarzynowy i buraczany, podgrzej, nie dopuszczając do zagotowania (wówczas barszcz straci kolor)
- dopraw barszcz wigilijny do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem
Zobacz także: Prosty przepis na myśliwski bigos. Idealny na Święta
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ESO
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: