Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil Karnowski
Kamil Karnowski | 
aktualizacja 

Tak reaguje twój organizm po dwóch jajkach z czekolady

6

Lubisz czekoladowe jajka na Wielkanoc? To przekonaj się, co sam sobie robisz, kiedy je pałaszujesz.

Tak reaguje twój organizm po dwóch jajkach z czekolady
(Getty Images)

Rozumiemy, są święta i jest okazja popuścić pasa. Stoły Polaków uginają się pod ciężarem serników, mazurków, makowców i symboli Wielkanocy w czekoladzie. A przeciętne duże wielkanocne jajo z czekolady o wadze 100g ma ponad 500 kalorii. Dwa takie jajka zjedzone jedno, po drugim, to potężna dawka kalorii i cukru. Czy wiecie, co dzieje się w ciele osoby, która pozwoli sobie na taką przyjemność?

Pierwsze trzy rzeczy, których możemy oczekiwać, to mdłości, gwałtowny skok cukru we krwi i wylew trójglicerydów do krwi. To automatycznie podnosi ryzyko chorób układu krążenia - mówi James Collier, brytyjski ekspert ds. żywienia z 25 letnią praktyką w brytyjskiej służbie zdrowia.

Kolejna sprawa to przyrost tkanki tłuszczowej. Według Colliera po takiej dawce czekolady musimy się liczyć z większą wagą o ok. 350 g.

Na tym nie koniec. Według Christine Bailey, dietetyczki z Harley Medical Group, dawka cukru z dwóch jajek siać będzie spustoszenie w ludzkim ciele. Najbardziej widoczny efekt, to wysuszona skóra i opuchlizna na twarzy. To konsekwencja odwodnienia tworzących ją komórek.

Wzrastająca kwasowość skóry czyni ją podatną na wysuszenie i podrażnienia - przekonuje i radzi, by skutki nadmiernej konsumpcji jajek czekoladowych naprawiać posiłkami bogatymi w błonnik i kwasy omega 3.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić