Gotowanie barszczu czerwonego to prawdziwe wyzwanie, zwłaszcza gdy pragniemy, by jego kolor i smak był intensywny. Niestety, podczas gotowania zdarzają się błędy, które wpływają na barwę i aromat. Na co zwrócić uwagę i czego unikać? Wyjaśniamy, jak zrobić idealny barszcz czerwony na święta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najczęstsze błędy popełniane podczas gotowania barszczu
Jednym z problemów, które występują podczas gotowania barszczu, jest utrata jego intensywnego koloru. Dlaczego tak się dzieje? Powodem tego jest zbyt wysoka temperatura gotowania. Buraki, główny składnik barszczu, zawierają naturalny barwnik – betaninę, która ulega rozpadowi przy zbyt wysokiej temperaturze.
Nie tylko temperatura ma znaczenie. Zbyt długi czas gotowania to kolejny czynnik, który przyczynia się do blednięcia kolorów. Gdy gotujemy barszcz przez wiele godzin, intensywność barwnika zanika, a zupa traci swój atrakcyjny, rubinowy odcień. Najlepiej barszcz gotować na wolnym ogniu około 1-2 godziny.
Podczas gotowania nie można zapomnieć o dodawaniu odpowiednich przypraw w odpowiednim momencie. Najlepiej dodać je tuż przed końcem gotowania. Pomaga to zachować intensywność smaku oraz koloru.
Jeśli nie dodajemy zakwasu, aby utrwalić kolor barszczu, można dodać odrobinę octu lub soku z cytryny. Naturalnie balansują one słodycz buraków, jednocześnie utrwalając kolor. Jeśli gotujemy barszcz z zakwasem, to ważne jest, by został on dodany pod koniec gotowania. Zakwas nie tylko wpłynie na kolor, ale wniesie do zupy charakterystyczny, lekko kwaśny smak. Po dodaniu zakwasu nie należy już gotować barszczu. Po zagotowaniu barszcz może zmienić kolor, co sprawi, że danie nie będzie wyglądało apetycznie.
Jednym z błędów jest też niedodawanie buraków, do barszczu przygotowywanego na zakwasie. Choć nie jest to wielki błąd, jednak brak buraków wpłynie na smak zupy. Dlatego nie rezygnujemy z buraków podczas gotowania barszczu na zakwasie.
Trzeba również pamiętać o odpowiednim przygotowaniu bulionu. Może być on warzywny lub mięsny- bulion stanowi podstawę zupy.
O czym jeszcze pamiętać podczas gotowana barszczu czerwonego?
Barszcz najlepiej zrobić dzień wcześniej, gdyż dzięki temu składniki dobrze się połączą, a zupa nabierze głębokiego smaku i aromatu. Aby podkreślić jeszcze bardziej kolor barszczu, pod koniec gotowania można dołożyć jednego surowego buraka.
Przygotowanie barszczu o tradycyjnym smaku i koloru barszczu wydaje się być wyzwaniem, jeśli jednak będziemy wiedzieć jakich błędów unikać, stanie się ono zdecydowanie łatwiejsze do wykonania.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.