"Smakuje jak popcorn w formie owsianki". Tak opisał swoje dzieło autor tej wersji przepisu na zupę popcornową, którą można zrobić też w nieco bardziej skomplikowanym wariancie ziemniaczanym, serowym, pomidorowym... ograniczeń tak naprawdę nie ma.
Przepis na zupę popcornową. Potrzebne składniki:
- 3 marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 1 l wody
- kilka gałązek tymianku cytrynowego
- ok. 20 ziaren pieprzu
- 55 g masła
- 2 opakowania popcornu do mikrofalówki
Przepis na zupę popcornową. Sposób przygotowania:
- Pokrój warzywa. Wszystkie składniki poza masłem i popcornem wrzuć do garnka
- Gotuj na średnim ogniu przez 30 minut
- Odcedź warzywa i przyprawy
- Do bulionu warzywnego dodaj masło, gotowy popcorn i całość zblenduj na jednolitą masę, dopraw solą i pieprzem do smaku
- Możesz przelać zupę przez gęste sito, jeśli zależy ci na idealnie aksamitnej konsystencji
I gotowe! Zupę możesz dodatkowo udekorować popcornem i oprószyć szczyptą pikantnej papryki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl