Podstawą risotto jest ryż i bulion. W wielu przepisach znajdzie się również wino, jednak to przepis dla bardziej zaawansowanych. Do podstawowego risotto możesz użyć tego, co masz akurat w kuchni. Szczególnie przyda się rosół z poprzedniego dnia!
Czytaj także: Szybkie pączki. Bez drożdży, gotowe w 15 minut
Przepis na risotto. Potrzebne składniki:
- 200 g ryżu
- 1 l bulionu
- 4 kawałki pomidorów suszonych
- cebula
- pół puszki pomidorów
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- zioła prowansalskie
- ser do posypania (najlepiej parmezan)
Czytaj także: Przepis na pyszny obiad. Ekspresowa quiche
Przepis na risotto. Sposób wykonania:
- Cebulę pokrój na mniejsze kawałki, podsmaż dwie minuty na maśle
- Do cebuli wrzuć suchy ryż, smaż na małym ogniu ciągle mieszając przez 3 minuty
- Do ryżu wlej szklankę bulionu, zamieszaj i zostaw do momentu, aż bulion wyparuje
- Powtarzaj tę czynność, aż ryż zrobi się miękki, nie zapominaj o mieszaniu, by nie przywarł do garnka
- Pod koniec gotowania dodaj pół puszki pomidorów, pokrojone suszone pomidory, zioła i śmietanę, zamieszaj dokładnie i gotuj jeszcze 3 minuty
- Przed podaniem posyp całość ulubionym serem
Czytaj także: Takich ziemniaków jeszcze nie jadłeś! Lekkie jak chmurka
Zobacz także: Kaszotto z grzybami
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl