Michel Moran ma sprawdzony przepis na tartę wielkanocną. Jej przygotowanie jest czasochłonne, ale efekt wynagradza wszystko. To danie na pewno posmakuje wszystkim przy świątecznym stole.
Wielkanocna tarta. Potrzebne składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 125 g masła,
- trzy jajka,
- dwa żółtka,
- 300 g świeżego łososia,
- 150 g łososia wędzonego,
- świeża bazylia,
- 50 g suszonych pomidorów,
- 25 g czarnych oliwek, 200 ml mleka,
- 200 ml śmietany,
- sól, pieprz, parmezan
- oliwa
Wielkanocna tarta. Sposób przygotowania:
- z mąki, masła, jednego jajka i szczypty soli przygotuj kruche ciasto
- ciasto uformuj w kulkę i wstaw do lodówki na pół godziny
- łososia połóż na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Polej oliwą, posól i popieprz
- rybę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piecz przez ok. 20 minut.
- po upieczeniu wystudź łososia, rozdrobnij go za pomocą widelca i połącz z pokrojonym wędzonym łososiem
- suszone pomidory i oliwki pokrój na paseczki
- kruche ciasto rozwałkuj dość cienko i przełóż do naczynia do pieczenia tart (może być także tortownica lub płytka kwadratowa blacha)
- śmietanę zmiksuj z mlekiem, dwoma jajkami i dwoma żółtkami
- dodaj garść posiekanej bazylii, pieprz i soli
- na ciasto wyłóż składniki nadzienia (łososia, pomidory i oliwki)
- następnie wszystko zalej gotową masą jajeczną.
- tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut
- w połowie pieczenia posyp ją startym parmezanem
Czytaj także: Sezon na kalafiora. Zdrowa zupa od Magdy Gessler
Zobacz także: Sposób na pękające skorupki. Prosty trik w trakcie gotowania jajek
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl