Chłodnik to przepyszna potrawa, która kojarzy się z początkiem ciepłych dni. Właśnie wtedy na targu pojawiają się świeże warzywa, które możemy wykorzystać w kuchni. Nie ma to jak przepyszny chłodnik. Przepis poniżej pokochali internauci!
Przepis na chłodnik - lista składników:
Ilość składników zależy od własnych upodobań, można dodać więcej lub mniej, nie sugerując się podaną w przepisie.
- pęczek botwinki razem z buraczkami
- dwie szklanki wody
- sok z połówki cytryny
- ogórki gruntowe - kilka sztuk
- rzodkiewka - pęczek
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- 2 szklanki kefiru
- 2 szklanki maślanki
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: dwa ząbki czosnku
Czytaj także: Klasyczny murzynek. Przepis z PRL
Przepis na chłodnik - sposób przygotowania:
- warzywa dokładnie myjemy
- botwinkę kroimy w drobną kosteczkę
- wrzucamy do garnka
- buraczki kroimy na cienkie kawałki
- wrzucamy do garnka
- dolewamy dwie szklani wody
- doprowadzamy wszystko do wrzenia, gotujemy 10-15 minut
- odstawiamy do ostygnięcia
- w tym czasie kroimy drobno koperek i szczypiorek
- na tarce ścieramy ogórki i rzodkiewkę
- warzywa wrzucamy do oddzielnej miski, posypujemy solą i pieprzem
- do przestudzonych buraczków i botwinki dodajemy sok z cytryny
- następnie całość wlewamy do miski z warzywami
- dodajemy kefir i maślankę po czym dokładnie mieszamy
- na koniec można dodać dwa ząbki czosnku, które wciskamy bezpośrednio do miski z chłodnikiem
- danie wstawiamy do lodówki i dajemy mu się "przegryźć" tak, by wszystkie smaki były dobrze odczuwalne, podajemy na zimno
- warto pamiętać, że chłodnik może stać w lodówce nawet kilka dni
- gotowe!
Czytaj także: Klasyczny murzynek. Przepis z PRL
Zobacz także: Dodatki do chłodników
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl