Pudding chlebowo-maślany może przygotować nawet amator. Wystarczy, że będzie ściśle trzymać się przepisu, a uzyska rozpływającą się w ustach potrawę. Gałka muszkatołowa nadaje deserowi korzennego posmaku.
Przeczytaj także: Przepis na ciasto bez mąki. Pyszny deser gotowy w 40 minut
Pudding chlebowo-maślany: potrzebne składniki
- 1/4 kostki masła
- 6 cienkich kromek białego chleba
- 1/3 szklanki rodzynek sułtańskich
- 2 łyżki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki cynamonu
- pół litra tłustego mleka
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki słodkiej śmietanki
Przeczytaj także: Ciasto cytrynowe. Prosty przepis na szybki deser
Pudding chlebowo-maślany: sposób przygotowania
- Od wszystkich kromek chleba delikatnie odetnij skórki, a następnie pokrój je w trójkąty i posmaruj z jednej strony masłem.
- Ułóż kromki chleba w blaszce, którą uprzednio wysmarujesz masłem lub wyłożysz papierem do pieczenia. Później posyp je rodzynkami, cynamonem oraz gałką muszkatołową.
- Mleko i śmietanę podgrzewaj w garnuszku, aż zaczną wrzeć. W oddzielnym naczyniu roztrzep jajka z cukrem pudrem.
- Połącz jajka z cukrem ze mlekiem i śmietaną. Zalej nimi chlebek i odstaw na pół godziny.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza, a następnie wstaw do środka blaszkę z chlebkami.
Przeczytaj także: Prosty przepis na przepyszny deser z trzech składników
Piecz chlebek przez około 30 do maksymalnie 40 minut. Wyjmij naczynie, kiedy masa na wierzchu stanie się twarda i nabierze złocistego odcienia.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.