Portal kulinarny "TasteAtlas" znany jest z przygotowywania różnorodnych rankingów. Pokazują one zarówno najgorsze, jak i najlepsze potrawy w danym segmencie. Tym razem redaktorzy tego serwisu stworzyli zestawienie najgorszych potraw mięsnych. Jak się okazało, "zwycięzcą" tego konkursu została potrawa z Polski.
Za najgorszy produkt z mięsa na świecie został bowiem uznany tradycyjny, polski salceson. To potrawa, która w naszym kraju jest dostępna w kilku różnorodnych wariantach. W znakomitej większości jest on przygotowany głównie z wieprzowiny, ale zdarzają się także odmiany bazujące na cielęcinie.
Czytaj także: Przepis na ciasto salceson. Jest przepyszne!
Warto jednak wspomnieć, że salceson produkowany jest głównie z podrobów. To pozostałości po rozbiorze wieprzowiny, choć nie brak tutaj różnorodnych dodatków, takich jak ozory, nerki, serce, podagrdle czy tłuszcz. Ta mieszanka jest także wzbogacana odpowiednią kompozycją przypraw. Następnie umieszcza się ją w żołądkach wieprzowych lub pęcherzach wołowych, a następnie całość jest gotowana i prasowana.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W rankingu "TasteAtlas" salceson otrzymał zaledwie 2,5 gwiazdki, co pozwoliło mu uzyskać miano najgorszego mięsnego produktu na świecie. A ile trzeba zapłacić, by skosztować tego polskiego specjału?
Ile zapłacimy za salceson? Ceny są zróżnicowane
Salceson jest dostępny w popularnych marketach. W Kauflandzie za tradycyjny, polski salceson należy zapłacić 19,99 zł za kilogram, z kolei sieć E.Leclerc oferuje salceson z wieprzowiny z dodatkiem czosnku za 14,99 zł/kg. W Auchan za salceson czarny trzeba zapłacić 2,59 zł za 75 gramów.
Czytaj także: Sałatka rodem z PRL-u. Salceson wraca do łask
Nieco wyższe ceny znajdziemy w delikatesach internetowych. W sklepie ekologicznym Wasąg za 350 gramów salcesonu wiejskiego trzeba zapłacić 16,45 zł, z kolei sklep Super Stek oferuje ten przysmak w cenie 45 zł za kilogram.