Na kanale "Przepisy od Olgi" na YouTube autorka podzieliła się przepisem swojej babci na nietypowe pierożki z farszem jajecznym. Nagranie w ciągu zaledwie 13 dni obejrzało już ponad 7,6 mln internatów. Przygotowanie jest bardzo proste. Potrzebujesz tylko kilku najprostszych składników, które zapewne masz w swojej kuchni. Smacznego!
Pieczone pierożki z jajecznym farszem. Składniki:
- 750 g mąki pszennej
- 600 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka (200 ml) roztopionego masła
Farsz:
- pęczek zielonej cebuli
- 6-7 gotowanych jajek
- odrobina oleju
- sól, pieprz
Pieczone pierożki z jajecznym farszem. Wykonanie
- Do miski wsyp mąkę i sól, stopniowo dodawaj wodę i dokładnie wyrabiaj ciasto rękami.
- Wyrobione ciasto odłóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na ok. 10 minut.
- Po tym czasie podziel je na kilkanaście części.
- Formuj spłaszczone małe kulki i układaj je w płaskim naczyniu z roztopionym masłem.
- Przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę.
- Przygotuj farsz: posiekaj drobno szczypiorek i podsmaż go na oleju.
- Miękki szczypiorek dodaj do pokrojonych w kostkę jajek, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj całość.
- Ciasto wałkuj rękami na cienkie placki.
- Dodaj trochę farszu z jajek i zawijaj jak krokiety.
- Pierożki układaj obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku ustawionym na 200 stopni Celsjusza przez 30-35 minut.
Zobacz także: Ten przepis ma 100 lat. Nauczyła babcia
Tak przygotowane danie z pewnością błyskawicznie zniknie z talerzy. Podziękujcie Oldze z kanału "Przepisy od Olgi" na YouTube!
Zobacz także: Obejrzyj także: Stary przepis na najlepsze pączki. Na jednym się nie skończy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl