Zrobienie ciasta red velvet nie jest wcale takie proste. Eloise Head wpadła na pomysł jak usprawnić ten proces. Ten przepis to hit ostatnich dni w internecie. Pod nim w ciągu kilku minut zebrały się tysiące lików i komentarzy.
Czytaj także: Drogi i brzydki. Przepis na najlepszy sernik na świecie
Przepis na ciasto red velevet w kilka minut. Potrzebne składniki:
- 170 g roztopionego masła
- 260 g cukru pudru
- 1 duże jajko i 1 żółtko
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- czerwony barwnik spożywczy
- 200 g mąki
- łyżeczka kakao w proszku
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 90 g pokruszonej białej czekolady
lukier :
- 115 g miękkiego masła
- 225 g serka śmietankowego
- łyżeczka cukry wanilinowego
- 500 g cukru pudru
Przepis na ciasto red velevet w kilka minut. Sposób wykonania:
- Ubij roztopione masło z cukrem pudrem, następnie dodaj jajko, żółtko, ekstrakt waniliowy i czerwony barwnik spożywczy, a następnie wszystko wymieszaj
- Dodaj mąkę, kakao w proszku, sok z cytryny i znów delikatnie wymieszaj
- Teraz wsyp do masy kawałki pokruszonej białej czekolady, zamieszaj dokładnie
- Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostaw w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza na 30 minut.
- Na ostudzone ciasto wyłóż szpatułką lukier
Lukier:
- Masło ubij z serkiem na puszystą pianę, dodaj przesiany przez sito cukier i cukier wanilinowy
Ciasto najlepiej smakuje schłodzone. Nie przechowywać dłużej niż trzy dni.
Zobacz także: Brownie - gratka dla fanów czekolady
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl