Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Tiramisu według Roberta Makłowicza. Zaskakujący dodatek zmienia wszystko

5

Roberta Makłowicza nie trzeba nikomu przedstawiać. Słynny szef kuchni i wielbiciel podróży na bieżąco dzieli się z fanami relacjami z wojaży po świecie. I chociaż sam jest świetnym znawcą historii, to nie ma problemu z łamaniem tradycji, a dokładnie tradycyjnych przepisów. Przykładem tego jest przepis na tiramisu.

Tiramisu według Roberta Makłowicza. Zaskakujący dodatek zmienia wszystko
Ten składnik sprawia, że tiramisu nie jest mdłe (AKPA, Pexels, Podlewski)

Tiramisu to najsłynniejszy deser włoskiej kuchni. Jednak wielu z nas kojarzy się z ciężkim daniem, nasączonym mocną kawą i alkoholem. Przez to często w smaku wydaje się mdły. Przepis Roberta Makłowicza pozbawiony jest tej ciężkości dzięki dodaniu soku i skórki z pomarańczy.

Tiramisu Roberta Makłowicza - składniki:

  • 1 opakowanie biszkoptów podłużnych,
  • 1 opakowanie serka mascarpone,
  • 1 kieliszek likieru pomarańczowego (lub innego alkoholu, najlepiej likieru),
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • 1 filiżanka parzonej kawy,
  • Sok z 1 całej pomarańczy,
  • Świeża skórka z pomarańczy,
  • 1 laska wanilii,
  • Kakao,
  • Szczypta soli

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Nigella: ugotuj, zjedz, powtórz

Tiramisu Roberta Makłowicza - sposób przyrządzenia:

  • W formie do ciasta ułóżcie biszkopty. Najlepiej sprawdzi się dość wysoka forma, np. do tortów lub zwykłe naczynie żaroodporne.
  • Zaparzcie jedną filiżankę kawy. Dobrze sprawdzi się kawa mielona, a najlepiej świeżo mielona z ekspresu.
  • Do miski wyłóżcie serek mascarpone, skórkę z pomarańczy i cukier puder. Wymieszajcie za pomocą miksera.
  • Następnie doprawcie masę likierem, szczyptą soli i wanilią. Gdyby okazała się być zbyt gęsta, dolejcie sok z pomarańczy.
  • Ułożone w formie biszkopty zalejcie filiżanką kawy.
  • Przygotowaną masę wyłóżcie na biszkopty i wyrównajcie szpatułką. Posypcie skórką z pomarańczy i na koniec posypcie gorzką czekoladą lub kakao.
  • Formę z tiramisu przykryjcie folią i odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc

i gotowe! Im dłużej w lodówce będzie leżeć ciasto, tym łatwiej będzie je Wam przekroić. Co ważne - tiramisu nie powinno być przechowywane zbyt długo, najlepiej zjeść je najpóźniej następnego dnia.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Po kłótni w USA Zełenski spotka się z królem Karolem III. Na Wyspach huczy
Szokujący wpis światowego boksera. Tak skomentował spotkanie Trumpa z Zełenskim
Marco Rubio ujawnił, co Zełenski robił przed kłótnią z Trumpem. "Przeproś"
Chiny zabiorą głos w relacjach USA-Ukraina? Ekspert: jest jeden scenariusz, którego się boją
Atak na ratowników medycznych w Warszawie. Ojciec pacjenta zatrzymany
Relacje USA-Ukraina na krawędzi. Putin może zacierać ręce
Spięcie prezydentów zagrożeniem dla Polski? "Jeżeli Putin da lepszą ofertę"
Polscy turyści utknęli w Egipcie. "Brak miejsc w zastępczym samolocie"
Gortat zrecenzował rozmowy Trumpa z Zełenskim. Wystarczyło mu jedno słowo
Kłótnia w Białym Domu i mowa ciała polityków. "Zełenskiemu puściły emocje"
Strażnicy kontrolują Krupówki. "Skończyły się czasy upomnień, ostrzeżeń i napomnień"
Nie żyje Włodzimierz Pujanek. Był dyrektorem radomskiej Elektrowni
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić