Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Tiramisu według Roberta Makłowicza. Zaskakujący dodatek zmienia wszystko

5

Roberta Makłowicza nie trzeba nikomu przedstawiać. Słynny szef kuchni i wielbiciel podróży na bieżąco dzieli się z fanami relacjami z wojaży po świecie. I chociaż sam jest świetnym znawcą historii, to nie ma problemu z łamaniem tradycji, a dokładnie tradycyjnych przepisów. Przykładem tego jest przepis na tiramisu.

Tiramisu według Roberta Makłowicza. Zaskakujący dodatek zmienia wszystko
Ten składnik sprawia, że tiramisu nie jest mdłe (AKPA, Pexels, Podlewski)

Tiramisu to najsłynniejszy deser włoskiej kuchni. Jednak wielu z nas kojarzy się z ciężkim daniem, nasączonym mocną kawą i alkoholem. Przez to często w smaku wydaje się mdły. Przepis Roberta Makłowicza pozbawiony jest tej ciężkości dzięki dodaniu soku i skórki z pomarańczy.

Tiramisu Roberta Makłowicza - składniki:

  • 1 opakowanie biszkoptów podłużnych,
  • 1 opakowanie serka mascarpone,
  • 1 kieliszek likieru pomarańczowego (lub innego alkoholu, najlepiej likieru),
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • 1 filiżanka parzonej kawy,
  • Sok z 1 całej pomarańczy,
  • Świeża skórka z pomarańczy,
  • 1 laska wanilii,
  • Kakao,
  • Szczypta soli

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Nigella: ugotuj, zjedz, powtórz

Tiramisu Roberta Makłowicza - sposób przyrządzenia:

  • W formie do ciasta ułóżcie biszkopty. Najlepiej sprawdzi się dość wysoka forma, np. do tortów lub zwykłe naczynie żaroodporne.
  • Zaparzcie jedną filiżankę kawy. Dobrze sprawdzi się kawa mielona, a najlepiej świeżo mielona z ekspresu.
  • Do miski wyłóżcie serek mascarpone, skórkę z pomarańczy i cukier puder. Wymieszajcie za pomocą miksera.
  • Następnie doprawcie masę likierem, szczyptą soli i wanilią. Gdyby okazała się być zbyt gęsta, dolejcie sok z pomarańczy.
  • Ułożone w formie biszkopty zalejcie filiżanką kawy.
  • Przygotowaną masę wyłóżcie na biszkopty i wyrównajcie szpatułką. Posypcie skórką z pomarańczy i na koniec posypcie gorzką czekoladą lub kakao.
  • Formę z tiramisu przykryjcie folią i odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc

i gotowe! Im dłużej w lodówce będzie leżeć ciasto, tym łatwiej będzie je Wam przekroić. Co ważne - tiramisu nie powinno być przechowywane zbyt długo, najlepiej zjeść je najpóźniej następnego dnia.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić