Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Tiramisu według Roberta Makłowicza. Zaskakujący dodatek zmienia wszystko

5

Roberta Makłowicza nie trzeba nikomu przedstawiać. Słynny szef kuchni i wielbiciel podróży na bieżąco dzieli się z fanami relacjami z wojaży po świecie. I chociaż sam jest świetnym znawcą historii, to nie ma problemu z łamaniem tradycji, a dokładnie tradycyjnych przepisów. Przykładem tego jest przepis na tiramisu.

Tiramisu według Roberta Makłowicza. Zaskakujący dodatek zmienia wszystko
Ten składnik sprawia, że tiramisu nie jest mdłe (AKPA, Pexels, Podlewski)

Tiramisu to najsłynniejszy deser włoskiej kuchni. Jednak wielu z nas kojarzy się z ciężkim daniem, nasączonym mocną kawą i alkoholem. Przez to często w smaku wydaje się mdły. Przepis Roberta Makłowicza pozbawiony jest tej ciężkości dzięki dodaniu soku i skórki z pomarańczy.

Tiramisu Roberta Makłowicza - składniki:

  • 1 opakowanie biszkoptów podłużnych,
  • 1 opakowanie serka mascarpone,
  • 1 kieliszek likieru pomarańczowego (lub innego alkoholu, najlepiej likieru),
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • 1 filiżanka parzonej kawy,
  • Sok z 1 całej pomarańczy,
  • Świeża skórka z pomarańczy,
  • 1 laska wanilii,
  • Kakao,
  • Szczypta soli

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Nigella: ugotuj, zjedz, powtórz

Tiramisu Roberta Makłowicza - sposób przyrządzenia:

  • W formie do ciasta ułóżcie biszkopty. Najlepiej sprawdzi się dość wysoka forma, np. do tortów lub zwykłe naczynie żaroodporne.
  • Zaparzcie jedną filiżankę kawy. Dobrze sprawdzi się kawa mielona, a najlepiej świeżo mielona z ekspresu.
  • Do miski wyłóżcie serek mascarpone, skórkę z pomarańczy i cukier puder. Wymieszajcie za pomocą miksera.
  • Następnie doprawcie masę likierem, szczyptą soli i wanilią. Gdyby okazała się być zbyt gęsta, dolejcie sok z pomarańczy.
  • Ułożone w formie biszkopty zalejcie filiżanką kawy.
  • Przygotowaną masę wyłóżcie na biszkopty i wyrównajcie szpatułką. Posypcie skórką z pomarańczy i na koniec posypcie gorzką czekoladą lub kakao.
  • Formę z tiramisu przykryjcie folią i odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc

i gotowe! Im dłużej w lodówce będzie leżeć ciasto, tym łatwiej będzie je Wam przekroić. Co ważne - tiramisu nie powinno być przechowywane zbyt długo, najlepiej zjeść je najpóźniej następnego dnia.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
"O mój Boże!". Na ich oczach doszło do katastrofy
Madison Keys na chwilę straciła trofeum. Z jakiego powodu
Tuż przed tragedią dostał SMS-a od żony. Oto co napisała
Drastyczne zdjęcia koziołka. Zwierzę zaatakowały psy w parku
Woda na Księżycu. Nowe odkrycia naukowców
Lada moment się zacznie. Wezwania dla 230 tys. osób
Mówił o arsenale broni. Prawnik mówi, kiedy Ziobro może stracić pozwolenie
Ustawa o języku śląskim ponownie w Sejmie. Liczą na nowego prezydenta
Katastrofa lotnicza pod Waszyngtonem. Moment wypadku uchwyciły kamery
Wyniki Lotto 29.01.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Muzyk z Polski uwięziony w Rzymie. "Nie zarabiam od wczoraj"
"Kompletna bzdura". Aż się obruszył na nowy pomysł w LM
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić