Tiramisu to najsłynniejszy deser włoskiej kuchni. Jednak wielu z nas kojarzy się z ciężkim daniem, nasączonym mocną kawą i alkoholem. Przez to często w smaku wydaje się mdły. Przepis Roberta Makłowicza pozbawiony jest tej ciężkości dzięki dodaniu soku i skórki z pomarańczy.
Czytaj także: Mini pączki jogurtowe. Będą gotowe w kilkanaście minut
Tiramisu Roberta Makłowicza - składniki:
- 1 opakowanie biszkoptów podłużnych,
- 1 opakowanie serka mascarpone,
- 1 kieliszek likieru pomarańczowego (lub innego alkoholu, najlepiej likieru),
- 2-3 łyżki cukru pudru,
- 1 filiżanka parzonej kawy,
- Sok z 1 całej pomarańczy,
- Świeża skórka z pomarańczy,
- 1 laska wanilii,
- Kakao,
- Szczypta soli
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Róże z faworków. Hit na karnawałowy bal
Tiramisu Roberta Makłowicza - sposób przyrządzenia:
- W formie do ciasta ułóżcie biszkopty. Najlepiej sprawdzi się dość wysoka forma, np. do tortów lub zwykłe naczynie żaroodporne.
- Zaparzcie jedną filiżankę kawy. Dobrze sprawdzi się kawa mielona, a najlepiej świeżo mielona z ekspresu.
- Do miski wyłóżcie serek mascarpone, skórkę z pomarańczy i cukier puder. Wymieszajcie za pomocą miksera.
- Następnie doprawcie masę likierem, szczyptą soli i wanilią. Gdyby okazała się być zbyt gęsta, dolejcie sok z pomarańczy.
- Ułożone w formie biszkopty zalejcie filiżanką kawy.
- Przygotowaną masę wyłóżcie na biszkopty i wyrównajcie szpatułką. Posypcie skórką z pomarańczy i na koniec posypcie gorzką czekoladą lub kakao.
- Formę z tiramisu przykryjcie folią i odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc
i gotowe! Im dłużej w lodówce będzie leżeć ciasto, tym łatwiej będzie je Wam przekroić. Co ważne - tiramisu nie powinno być przechowywane zbyt długo, najlepiej zjeść je najpóźniej następnego dnia.
Czytaj także: Pączki ze słonym karmelem. Modne ciastko na karnawał