Nigdy nie gotuj tego warzywa w wodzie. To ten sposób przyrządzania wydobywa z brukselki najwięcej goryczy. Wystarczy ją jednak usmażyć lub ugotować na parze, by wydobyć z niej słodycz - informuje "Daily Mail".
Przez lata psuliśmy brukselkę. Gotowanie jej to największe barbarzyństwo. Najgorsi są ci, którzy nacinają je od dołu. Wtedy staje się jeszcze bardziej miękka i rozpaćkana - skomentował Matthew Rawson, jeden z największych hodowców brukselki w Wielkiej Brytanii.
Brukselki nie powinno się także rozgotowywać. To także grozi goryczą.
Za walkę z negatywnym obrazem tego niewielkiego warzywa wzięli się sami rolnicy. Brytyjskie stowarzyszenie hodowców kapusty chce rozdać sporą ilość brukselki restauracjom, by również kucharze reklamowali ją swoim gościom.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.