Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil Karnowski
Kamil Karnowski | 
aktualizacja 

To dlatego od dziecka nie lubisz brukselki. Przez głupi błąd

31

Brukselka to jeden ze straszniejszych koszmarów dzieciństwa. Okazuje się jednak, że jej nielubiany gorzki smak to wina tego, jak się ją przygotowuje.

To dlatego od dziecka nie lubisz brukselki. Przez głupi błąd
(Pixabay.com)

Nigdy nie gotuj tego warzywa w wodzie. To ten sposób przyrządzania wydobywa z brukselki najwięcej goryczy. Wystarczy ją jednak usmażyć lub ugotować na parze, by wydobyć z niej słodycz - informuje "Daily Mail".

Przez lata psuliśmy brukselkę. Gotowanie jej to największe barbarzyństwo. Najgorsi są ci, którzy nacinają je od dołu. Wtedy staje się jeszcze bardziej miękka i rozpaćkana - skomentował Matthew Rawson, jeden z największych hodowców brukselki w Wielkiej Brytanii.

Brukselki nie powinno się także rozgotowywać. To także grozi goryczą.

Za walkę z negatywnym obrazem tego niewielkiego warzywa wzięli się sami rolnicy. Brytyjskie stowarzyszenie hodowców kapusty chce rozdać sporą ilość brukselki restauracjom, by również kucharze reklamowali ją swoim gościom.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Powtórka wyborów wójta w Korycinie. Decydujący jeden głos
Wzrost liczby przyjęć do policji w 2024 roku. To koniec problemu wakatów?
W Polsce ta ryba trafia na talerze. Inne kraje zakazują sprzedaży
Sojusz PiS z Konfederacją? Zaskakujące wyniki badań
Max Verstappen mistrzem świata Formuły 1. Dokonał tego po raz czwarty
Tak będzie wyglądać McDonald's w 2050 roku? Koreanka pokazała nagranie
Lepiej tego nie rób. Mandat i punkty karne murowane
Niecodzienne sceny w brazylijskim zoo. Wskoczył do stawu z hipopotamami
Europejski kraj ostrzega przed komarami. Przenoszą choroby tropikalne
Julia Szeremeta wraca na ring. Zawalczy o mistrzostwo
Trump wybrał kolejną współpracowniczkę. Ma zostać sekretarzem rolnictwa
Mija 130 lat od przełomowego wynalazku Kazimierza Prószyńskiego
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić