Jeśli chcemy przygotować posiłek z makaronu, warto się zastanowić w jakiej formie go przygotować. Lasagne? Carbonara? Bolognese? Wszystko już było... Dlatego proponujemy domowy makaron z dyni!
Dynia jest nazywana królową jesieni. Jej użycie nie tylko zapewni makaronowi idealny ciepły kolor, ale także wyjątkowy smak.
Makaron dyniowy - składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 50 ml puree z dyni hokkaido
- łyżeczka soli
- łyżeczka oliwy z oliwek
Czytaj także: Leczo z piekarnika? Jesienna zapiekanka z kiełbasą
Makaron dyniowy - sposób przyrządzenia:
Purre z dyni: obierz hokkaido obierakiem do warzyw. Zetnij na kosteczkę. Wsadź do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na 40 minut. Wyjmij, zostaw do ostygnięcia. Zmiksuj blenderem. Gotowe.
- Do miski wsyp mąkę.
- Dodaj do niej jajka oraz puree z dyni.
- Całość przypraw solą.
- Z podanych składników zagnieć ciasto.
- Kiedy będzie gotowe, rozwałkuj je na cienki placek i pokrój w wąskie paski.
- Na koniec gotuj je we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek do momentu, aż nabiorą miękkości.
Taką dynię możemy serwować jako dodatek do zup, lub jeść z naszym ulubionym sosem. Idealnie pasować będą tutaj sos serowy lub grzybowy.