Ciężko trenujesz i trzymasz dietę? Na samą myśl o świętach widzisz się w lustrze z dodatkowymi kilogramami na wadze? Nic się nie martw. Ewa Chodakowska ma ulubione świąteczne ciasto, przy którym można zgrzeszyć. A odchudzony orzechowiec sprawdzi się świetnie na każdym wigilijnym stole.
Ulubione świąteczne ciasto Ewy Chodakowskiej. Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki kukurydzianej;
- dwie łyżki oleju rzepakowego;
- trzy żółtka jaj;
- jedno całe jajko;
- cztery łyżki niesolonego masła orzechowego;
- 25 daktyli bez pestek;
- pół szklanki niesolonych orzeszków ziemnych;
- pół tabliczki gorzkiej (powyżej 80 procent) czekolady.
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Ulubione świąteczne ciasto Ewy Chodakowskiej. Wykonanie:
- Połącz mąkę z olejem i żółtkami i jajkiem; mieszaj dokładnie, aż powstanie gładka masa.
- Keksówkę o wymiarach 25x13 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej wyrobione ciasto i dokładnie je ugnieć.
- Piecz około 15 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni.
- W międzyczasie zalej daktyle 250 mililitrami gorącej wody i odstaw je na 10 minut.
- Ostudź upieczone ciasto.
- Odsącz daktyle, zblenduj je i odstaw na kolejnych kilka minut, aby masa ostygła.
- Upieczony spód do ciasta posmaruj masłem orzechowym.
- Na to połóż masę z daktyli, ułóż na niej orzechy i włóż na kwadrans do zamrażarki.
- Rozpuść czekoladę w wodnej kąpieli.
- Wyjmij ciasto z zamrażarki, polej je czekoladą, a następnie pokrój na dziesięć kawałków.
- Deser przechowuj w lodówce.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: