Latem zerwane truskawki i jagody szybko przejrzewają, stają się miękkie i mało apetyczne. To jednak nie powód, by je wyrzucać. Owocom można dać drugie życie, przemieniając je w pyszny, chłodzący napój.
Przepis na napój z przejrzałych letnich owoców. Potrzebne składniki:
- Truskawki lub jagody
- ½ łyżki miodu lub syropu klonowego na 100 g owoców
- Szczypta soli morskiej
- 250 ml wody na 100 g owoców
- Do podania: lód, ćwiartka limonki, gałązka mięty
Przepis na napój z przejrzałych letnich owoców. Sposób przygotowania:
- Włóż wszystko do czystego słoika, zamknij i wstrząśnij. Pozostaw do fermentacji, energicznie mieszając dwa lub trzy razy dziennie;
- Po kilku dniach, gdy mieszanina ściemnieje i zacznie musować, przelej do butelek i zamknij. Pozostaw na dwa dni, aż zacznie mocno musować (czas fermentacji będzie się różnić w zależności od temperatury pokojowej);
- Zapobiegaj nadmiernemu nagazowaniu butelek (a tym samym ryzyku wybuchu), otwierając je codziennie i wypuszczając nadmiar gazu;
- Po takim przygotowaniu napój przechowuj w lodówce.
Czytaj także: Mini pancakes z banana. TikTokowy hit na śniadanie
Napój podawaj z lodem, limonką lub cytryną i miętą - wszystko zależy od twoich preferencji. Odcedzone z płynu owoce można zachować i dodać do owsianki, naleśników lub gofrów. Smacznego!
Zobacz także: Nie tylko cytrynowa. Oto pomysły na orzeźwiające lemoniady
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: SSŃ
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: