Cukier wanilinowy jest często stosowanym składnikiem w pieczeniu ciast. Okazuje się, że pomimo obcowania z produktem przez długie lata wiele osób nie zna jego poprawnej nazwy. Zazwyczaj cukier WANILINOWY nazywany jest niepoprawnie cukrem waniliowym. Prawidłowa nazwa nie była znana nawet pracownicom osiedlowego sklepu spożywczego.
Różnicę w nazwie można wytłumaczyć w prosty sposób. Używany zazwyczaj produkt jest produkowany poprzez wymieszanie zwykłego cukru z waniliną, bądź etylowaniliną. Te są odpowiednio składnikiem oraz substancją aromatyczną wanilii. Etylowanilina jest 2-3-krotnie bardziej intensywna od waniliny.
Na rynku jest również dostępny cukier waniliowy. Produkt ten jest znacznie mniej popularny między innymi ze względu na swoją cenę, która jest czterokrotnie wyższa od cukru wanilinowego. Metoda pozyskiwania waniliny i etylowaniliny jest znacznie tańsza od pozyskiwania prawdziwego ekstraktu z wanilii. Na mniejszą popularność cukru waniliowego wpływa również fakt, że zazwyczaj jego dystrybucja jest ograniczona do sklepów z żywnością biologiczną.
Internauci wstrząśnięci
Prawda wstrząsnęła również użytkownikami TikToka. Jeden z nich opublikował wideo, w którym uświadomił innym poprawną nazwę cukru wanilinowego. Na nagraniu pokazał, jak bierze produkt z półki sklepowej. Wielu komentujących nie dowierzało, że dowiedzieli się o tym dopiero będąc pełnoletnim.
A to on nie jest waniliowy?!!! Całe życie w błędzie - przyznał komentujący.
Jestem w szoku - skomentowała internautka.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.