Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Przesadziła? Tyle Magda Gessler chce za 5 pierogów

603

Pierogi z kapustą i grzybami to świąteczni faworyci w wielu polskich domach. Bez nich trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie. Jednak nie każdy ma czas oraz zdolności, aby przygotować je samemu. Alternatywę stanowią tzw. gotowce. Restauracja U Fukiera, którą zawiaduje Magda Gessler, przychodzi z pomocą. Zobaczcie sami, ile kosztuje słoik zawierający pięć pierogów z kapustą i prawdziwkami. Sprawdziliśmy, czy warto wydać takie pieniądze.

Przesadziła? Tyle Magda Gessler chce za 5 pierogów
Pierogi Magdy Gessler szokują ceną (o2.pl)

Pierogi Magdy Gessler to, jak mogłoby się wydawać, nieco wyższa półka niż gotowe produkty dostępne w popularnych marketach. Mimo wszystko dla porównania kupiliśmy wcześniej kilogram pierogów z kapustą i grzybami z Biedronki, który kosztował 7,99 zł, a także opakowanie zawierające 400 gramów pierogów z kapustą i grzybami z Lidla za 5,99 zł.

Porównanie paragonów za poszczególne pierogi
Porównanie paragonów z cenami za pierogi z Lidla i Biedronki (materiały własne, EWS)

Co ciekawe, pierogi oferowane U Fukiera mają deklarowaną masę około 500 gramów. Mimo niewielkiej liczby wagowo jest ich więcej niż w opakowaniu z Lidla, choć opakowanie z tego sklepu mieści aż 13 pierogów.

Restauracja deklaruje, że masa netto pierogów to 500 g...
Restauracja deklaruje, że masa netto pierogów to 500 gramów (Licencjodawca, EWS)

Postanowiliśmy sprawdzić, czy pierogi od znanej restauratorki faktycznie ważą tyle, ile zadeklarowano. I tu pojawia się niemiłe zaskoczenie - waga kuchenna pokazała zaledwie 413 gramów. Dodajmy, że pierogi nie zostały odsączone, a na talerz do ważenia trafiły razem z całą cebulką ze słoika.

...rzeczywistość okazała się nieco inna
Pół kilograma? Rzeczywistość to zweryfikowała (materiały własne, EWS)

Skład pierogów Gessler i "gotowców" z marketów

Wszystkie zakupione przez nas pierogi zawierają kapustę kiszoną. Jedynie przysmaki z restauracji Magdy Gessler zostały opisane jako "pierogi z kapustą i prawdziwkami". Wszystkie trzy porcje zawierają też cebulkę. W składzie pierogów z Lidla znajdziemy przede wszystkim pieczarki. Grzyby leśne to zaledwie 1 proc. "w zmiennych proporcjach". Są wśród nich: podgrzybek, borowik, maślak i koźlarz. Lidl ma jeszcze dodatek kapusty białej (4,5 proc) i bułki tartej oraz wody. Nieco lepiej prezentuje się skład mrożonych pierogów z Biedronki - oprócz kapusty kiszonej (26 proc.) zawierają 6 proc. podgrzybka brunatnego, 1,5 proc. pieczarek i 1 proc. borowika szlachetnego suszonego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Krupa o przyjaźni z Edytą Górniak: "Moja mama lepiła Allanowi pierogi"

Po wyłożeniu podgrzanych pierogów na talerz, widzimy już na pierwszy rzut oka, że te z restauracji Magdy Gessler znacznie się wyróżniają. Są duże i "napakowane" nadzieniem. Zdecydowaliśmy się przeprowadzić test z zasłoniętymi oczami. Wiemy już, które pierogi jak wyglądają, więc o ich posmakowanie prosimy osoby spoza redakcji.

Pierogi z restauracji Magdy Gessler wyróżniają się na tle pozostałych
Pierogi z restauracji Magdy Gessler wyróżniają się na tle pozostałych (materiały własne, EWS)

Test pierogów Magdy Gessler z zamkniętymi oczami

Na początek pierogów próbuje nasz sąsiad Marcin. Pierwszy kęs to pierogi z Lidla. Chwali je za bardzo smaczne ciasto. Tego samego nie może powiedzieć o pierogach z Biedronki, które nie powalają - ani ciastem, ani farszem. Z kolei smak pierogów z restauracji Magdy Gessler okazuje się "bardzo bogaty i wyrazisty". Czuć nadzienie, a ciasta praktycznie wcale. Efekt? Najwyższa ocena dla... pierogów z Lidla! Dalej plasują się bogate w nadzienie pierogi Gessler. Na ostatnim miejscu kończą pierogi z Biedronki - ciasto ciężkie i gumowate, a farsz po prostu niesmaczny.

Kolejną osobą, przed którą staje talerz "anonimowych" pierogów, jest mama Katarzyna. I tutaj finał okazuje się podobny - Lidl wygrywa. Doświadczona kucharka chwali je za kwaskowatą kapustę i bardzo dobre ciasto. Z kolei pierogi z Biedronki krytykuje za cienkie, ale nieplastyczne ciasto, a także zbyt mocno doprawione nadzienie.

Ostatnią osobą, która staje do degustacji, jest babcia Marysia. Tutaj zarówno pierogi z Biedronki, jak i te z Lidla, nie znajdują uznania.

Nadzienie jest kwaskowate i mocno gorzkawe. To chyba efekt połączenia kapusty kiszonej z nie najlepiej dobranymi grzybami - ocenia pierogi z Biedronki babcia Marysia.

Ostatecznie, bez zawahania, wybiera pierogi Magdy Gessler jako najlepsze ze wszystkich przedstawionych. Zdecydowanie zdobywają jej uznanie nadzieniem z intensywnym smakiem grzybów i delikatnym ciastem.

Pierogi Magdy Gessler są tego warte? Werdykt i cena

Pierogi z restauracji Magdy Gessler mają swoje zalety. Są nimi bogaty farsz i wyrazisty smak grzybów. Czy ich cena jest tego warta? Za pięć pierogów musieliśmy zapłacić aż... 51 złotych!

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić