W obecnych czasach coraz więcej osób kupuje już zmielone mięso. Przez to maszynki do mięsa, kiedyś tak powszechne w każdym domu, stoją na boku w kuchni i się kurzą. Tymczasem można im nadać drugie życie i wykorzystać do upieczenia pysznych domowych ciasteczek.
Ciastka z maszynki - składniki (na ok. 120 ciastek):
- 1 kg mąki pszennej (lub 875 g, jeśli chcesz przygotować wersję kakaową),
- 1 szklanka cukru,
- 6 żółtek,
- 200 g masła lub margaryny,
- 100 g smalcu,
- 2 opakowania cukru waniliowego (ewentualnie jako zamiennik 2 łyżeczki esencji waniliowej),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- skórka otarta z cytryny,
- cukier puder do dekoracji
- do wersji kakaowej: 125 g kakao
Czytaj także: Przepis sprzed ponad 100 lat. To dziś prawdziwy rarytas
Ciastka z maszynki - sposób przygotowania
- Nastaw piekarnik na 180 stopni.
- Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj masło, smalec, cukier, wanilię i proszek do pieczenia, kakao (jeśli robisz kakaowe ciasteczka) i całość posiekaj.
- Dodaj żółtka, śmietanę i skórkę z cytryny.
- Zagnieć ciasto. Musi być nieco twarde, by nie straciło kształtu podczas wyciskania przez maszynkę.
- Podziel ciasto na kilka mniejszych porcji. Przeciśnij je przez maszynkę, formując podłużne ciasteczka.
- Ułóż ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ciasteczka w dobrze nagrzanym piekarniku, przez ok. 12 minut w 180 stopniach.
- Wystudzone ciastka oprósz cukrem pudrem
i gotowe! Przyrządzenie tych ciasteczek powinno zająć nie więcej, jak godzinę. Najlepiej przechowywać je w zamkniętym pudełku - wtedy dłużej zachowają świeżość.
Zobacz także: Smacznego: przepis na budyń jaglany z marakują
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl