Natalia Maszkowska jest z wykształcenia prawniczką, a z zamiłowania kucharką. Kocha gotować i podróżować. W 7 edycji MasterChefa jako pierwsza w historii programu otrzymała złoty fartuch za najlepsze dania castingowe ze wszystkich edycji programu.
Przewaga jej przepisu nad tradycyjną recepturą polega na tym, że te mielone są przygotowywane w piekarniku. Oczywiście wcześniej poszczególne składniki trafiają na patelnię, jednak przynajmniej samo mięso nie zostaje poddane obróbce termicznej w ten sposób.
Pamiętajmy, że kotlety mielone nie należą do dań dietetycznych. Jednak te pieczone są z pewnością lepszym wyborem od tradycyjnych, smażonych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety mielone według Natalii Maszkowskiej - składniki:
- 400g Mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 duża szalotka
- 250g pieczarek
- 150g mozzarelli
- 1/2 czerwonej papryki
- Pieprz
- Sól
- Pęczek koperku
- Słodka papryka w proszku
- 2 ząbki czosnku
- 70g masła
Czytaj także: Takiego gulaszu nie jadłeś. Ten przepis cię zachwyci
Kotlety mielone według Natalii Maszkowskiej - sposób przyrządzenia:
- Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni.
- Szalotkę kroimy, podsmażamy na maśle. Paprykę kroimy w kostkę, kroimy koperek i pieczarki. Grzyby również podsmażamy na maśle
- Bierzemy mięso mielone, dodajemy do niego paprykę, koperek i szalotkę. Całość posypujemy przyprawami: solą, pieprzem i słodką papryką.
- Formujemy kotlety. Układamy na blaszce i tworzymy w nich wgłębienie, do którego wkładamy odrobinę masła a następnie pokrojone pieczarki.
- Całość wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy, posypujemy startą mozzarellą
i gotowe! Takie mielone najlepiej będą Wam smakować w towarzystwie ziemniaczków oraz mizerii.
Czytaj także: Kapsalon - przepis na kultowy holenderski fast food
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.