Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Uczestniczka MasterChefa zdradza przepis na mielone. Tą metodą zawsze wychodzą!

1

Tradycyjne mielone nie istnieją bez bułki, kajzerki i jajka. A można inaczej, o czym przekonuje Natalia Maszkowska - uczestniczka 7 edycji programu MasterChef. Jej przepis jest ekspresowy, zawiera więcej warzyw, niż w tradycyjnej recepturze i co najważniejsze - jest zdrowszy.

Uczestniczka MasterChefa zdradza przepis na mielone. Tą metodą zawsze wychodzą!
Natalia Maszkowska zdradziła swój sposób na kotlety mielone (Instagram)

Natalia Maszkowska jest z wykształcenia prawniczką, a z zamiłowania kucharką. Kocha gotować i podróżować. W 7 edycji MasterChefa jako pierwsza w historii programu otrzymała złoty fartuch za najlepsze dania castingowe ze wszystkich edycji programu.

Przewaga jej przepisu nad tradycyjną recepturą polega na tym, że te mielone są przygotowywane w piekarniku. Oczywiście wcześniej poszczególne składniki trafiają na patelnię, jednak przynajmniej samo mięso nie zostaje poddane obróbce termicznej w ten sposób.

Pamiętajmy, że kotlety mielone nie należą do dań dietetycznych. Jednak te pieczone są z pewnością lepszym wyborem od tradycyjnych, smażonych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Kurczak orientalny

Kotlety mielone według Natalii Maszkowskiej - składniki:

  • 400g Mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 duża szalotka
  • 250g pieczarek
  • 150g mozzarelli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • Pieprz
  • Sól
  • Pęczek koperku
  • Słodka papryka w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 70g masła

Kotlety mielone według Natalii Maszkowskiej - sposób przyrządzenia:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni.
  • Szalotkę kroimy, podsmażamy na maśle. Paprykę kroimy w kostkę, kroimy koperek i pieczarki. Grzyby również podsmażamy na maśle
  • Bierzemy mięso mielone, dodajemy do niego paprykę, koperek i szalotkę. Całość posypujemy przyprawami: solą, pieprzem i słodką papryką.
  • Formujemy kotlety. Układamy na blaszce i tworzymy w nich wgłębienie, do którego wkładamy odrobinę masła a następnie pokrojone pieczarki.
  • Całość wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy, posypujemy startą mozzarellą

i gotowe! Takie mielone najlepiej będą Wam smakować w towarzystwie ziemniaczków oraz mizerii.

Trwa ładowanie wpisu:tiktok
Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
"Nie może umrzeć". Przyjeżdżają z dalekich krajów i modlą się za Franciszka
Wiceprezydent USA o kłótni z Zełenskim. Tak się tłumaczył. "Zaatakował mnie"
Najlepsza strażaczka świata to Polka. Pochwaliła się medalem
"Masakra". Nagranie z ZOO w Łodzi. Orangutany cierpiały przez człowieka
Pierwsze bociany już w Polsce. Prawdziwa wiosna na Podkarpaciu
Skandal w serbskim parlamencie. Są ranni, jedna posłanka walczy o życie
Cała Polska zobaczyła, co zrobił na drodze. Taką opinię miał sołtys Kątów Rybackich
Kryzys w relacjach USA-Ukraina. Belgijskie media: "Kijów szykuje się na najgorsze"
"Katastrofa". Ukraińcy reagują po decyzji Trumpa
Indian Wells. Iga Świątek poznała rywalki
Porażające dane UNICEF. Gwałcą nawet niemowlęta
Kiedy wysiać owies na Wielkanoc? Nie pomyl terminu
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić