Polacy mają tendencję do przygotowywania zbyt dużej ilości potraw na święta, które później się marnują. Część możemy zamrozić, ale nie wszystkie produkty się do tego nadają. Często jedzenie po prostu ląduje w koszu. Warto temu zapobiec. Najprostszym sposobem na wykorzystanie "ponadprogramowych" produktów z Wielkanocy jest przygotowanie z nich smarowideł na kanapki. Z pozostałych po świętach jajkek możesz zrobić banalnie prostą pastę jajeczną.
Przepis na pastę jajeczną z resztek po Wielkanocy. Potrzebne składniki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2-3 łyżki majonezu
- Łyżka musztardy
- Szczypior
- Sól, pieprz
Czytaj także: Niemcy się nim objadają w święta. Przepis na Osterbrot
Przepis na pastę jajeczną z resztek po Wielkanocy. Sposób przygotowania
- Jajka pokrój w drobną kosteczkę
- Szczypior drobno posiekaj
- Tak przygotowane składniki wymieszaj w misce z majonezem i musztardą. Ich ilość dopasuj wedle gustu
- Wszystko dopraw solą i pieprzem do smaku
Gotowe! Teraz masz pyszną pastę do pieczywa na śniadanie lub kolację i brak wyrzutów sumienia z powodu zmarnowanego jedzenia. Pastę można modyfikować wedle gustu, na przykład dodać do niej pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego lub doprawić na ostro papryczką chilli. Smacznego!