Podczas jednej ze swoich podróży do Bydgoszczy Irena Santor wspominała stare, dobre czasy, kiedy to w restauracjach serwowano tradycyjne, polskie potrawy z lokalnych produktów. W wywiadzie z regionalnymi mediami ze szczególnym rozrzewnieniem przywołała pewien bydgoski hotel, w którym dane jej było spróbować pysznego móżdżku wieprzowego.
Jakie tam było jedzenie! Podawali wszystko, czego dziś nie można jeść. Móżdżek na przykład. Jezu… Jakie to było dobre! [...] Tego się podobno teraz nie je. Nie wiecie w ogóle, co to jest?! Rarytas! - mówiła do dziennikarki legendarna wokalistka.
Czytaj także: Barszcz wigilijny według Magdy Gessler. Wyjdzie bezbłędny nawet na dzień przed kolacją
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Brak klipu
Niestety nie udało się załadować filmu, który chcesz obejrzeć.
kod błędu: 51
Rzeczywiście, w lokalach ciężko jest obecnie dostać móżdżek, jednak z powodzeniem można go kupić u dobrego rzeźnika. Dzisiaj Idea jedzenia móżdżku może dla niektórych wydawać się niezbyt apetyczna, ale to mylne wrażenie! Mięso móżdżku jest wyjątkowo delikatne, rozpływa się w ustach, a w dodatku stanowi dobre źródło białka, witaminy B12, witaminy PP i fosforu.
Przepis na to danie występuje w pierwszej polskiej książce kucharskiej Stanisława Czernieckiego "Compendium Ferculorum" z 1682. Warto zapoznać się z klasyką polskiej kuchni i spróbować go chociaż raz w życiu (chociaż na pewno będziecie chcieli więcej!).
Przepis na ulubione danie Ireny Santor - smażony móżdżek wieprzowy. Potrzebne składniki
- 500 g mózgu wieprzowego
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka octu
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Przepis na ulubione danie Ireny Santor - smażony móżdżek wieprzowy. Sposób przygotowania
- Mózg umyj, oczyść z błon
- W garnku zagotuj 1 litr osolonej wody, dodaj ocet
- Do wrzącej wody z octem włóż mózg i obgotuj przez około 5 minut
- Po tym czasie wyjmij mózg z wody i odstaw do ostygnięcia
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie oleju
- Móżdżek pokrój na mniejsze kawałki, dodaj na patelnię z cebulą, wbij jajka i wszystko wymieszaj
- Smaż, aż białko się zetnie, dopraw solą i pieprzem
- Danie podawaj posypane posiekaną natką pietruszki