Podczas jednej ze swoich podróży do Bydgoszczy Irena Santor wspominała stare, dobre czasy, kiedy to w restauracjach serwowano tradycyjne, polskie potrawy z lokalnych produktów. W wywiadzie z regionalnymi mediami ze szczególnym rozrzewnieniem przywołała pewien bydgoski hotel, w którym dane jej było spróbować pysznego móżdżku wieprzowego.
Jakie tam było jedzenie! Podawali wszystko, czego dziś nie można jeść. Móżdżek na przykład. Jezu… Jakie to było dobre! [...] Tego się podobno teraz nie je. Nie wiecie w ogóle, co to jest?! Rarytas! - mówiła do dziennikarki legendarna wokalistka.
Czytaj także: Barszcz wigilijny według Magdy Gessler. Wyjdzie bezbłędny nawet na dzień przed kolacją
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rzeczywiście, w lokalach ciężko jest obecnie dostać móżdżek, jednak z powodzeniem można go kupić u dobrego rzeźnika. Dzisiaj Idea jedzenia móżdżku może dla niektórych wydawać się niezbyt apetyczna, ale to mylne wrażenie! Mięso móżdżku jest wyjątkowo delikatne, rozpływa się w ustach, a w dodatku stanowi dobre źródło białka, witaminy B12, witaminy PP i fosforu.
Przepis na to danie występuje w pierwszej polskiej książce kucharskiej Stanisława Czernieckiego "Compendium Ferculorum" z 1682. Warto zapoznać się z klasyką polskiej kuchni i spróbować go chociaż raz w życiu (chociaż na pewno będziecie chcieli więcej!).
Przepis na ulubione danie Ireny Santor - smażony móżdżek wieprzowy. Potrzebne składniki
- 500 g mózgu wieprzowego
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka octu
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Przepis na ulubione danie Ireny Santor - smażony móżdżek wieprzowy. Sposób przygotowania
- Mózg umyj, oczyść z błon
- W garnku zagotuj 1 litr osolonej wody, dodaj ocet
- Do wrzącej wody z octem włóż mózg i obgotuj przez około 5 minut
- Po tym czasie wyjmij mózg z wody i odstaw do ostygnięcia
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie oleju
- Móżdżek pokrój na mniejsze kawałki, dodaj na patelnię z cebulą, wbij jajka i wszystko wymieszaj
- Smaż, aż białko się zetnie, dopraw solą i pieprzem
- Danie podawaj posypane posiekaną natką pietruszki