Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Paulina Antoniak
Paulina Antoniak | 
aktualizacja 

W Polsce ta ryba trafia na talerze. Inne kraje zakazują sprzedaży

18

Ryba maślana zdobyła popularność w restauracjach na całym świecie. Wiele osób ceni ją za bogaty smak i delikatną teksturę. Trzeba mieć jednak świadomość, że jej spożycie może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. W niektórych krajach zakazano jej sprzedaży, jednak w Polsce nadal często trafia na nasze stoły.

W Polsce ta ryba trafia na talerze. Inne kraje zakazują sprzedaży
W Polsce ryba maślana trafia na talerze. Inne kraje zakazują sprzedaży (Pixabay, Wikimedia Commons)

Ryba maślana to powszechnie stosowana nazwa handlowa obejmująca kilka gatunków ryb, które wyróżniają się wysoką zawartością tłuszczu (około 18-20 proc.) i wyjątkowo delikatnym mięsem. W Polsce najczęściej spotyka się takie gatunki jak eskolar oraz kostropak.

Ryby maślane pochodzą głównie z tropikalnych i subtropikalnych akwenów oceanicznych. W Polsce dostępne są głównie w postaci mrożonych filetów lub wędzonych tuszek, importowanych z różnych regionów świata, w tym z Ameryki Północnej, Australii i Nowej Zelandii.

Ryby maślane zawierają specyficzne estry woskowe, które są trudne do strawienia przez ludzki organizm. Stanowią one nawet do 20 proc. masy ryby i jeśli są spożywane w nadmiarze mogą powodować różne problemy zdrowotne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Miękkie kotleciki nuggets z dorsza. Smaczny przepis z sosem słodko-kwaśnym

Spożycie ryby maślanej może powodować problemy zdrowotne

Do najczęstszych należą biegunka, zawroty głowy, wysypka, a nawet trudności w oddychaniu i opuchlizna języka. Ostrożność powinni zachować też alergicy, bowiem mogą u nich wystąpić reakcje skórne, problemy z oddychaniem czy obrzęki.

W związku z potencjalnym zagrożeniem, jakie niesie spożycie ryby maślanej, w wielu krajach wprowadzono przepisy regulujące jej sprzedaż oraz zasady etykietowania.

W Japonii sprzedaż tej ryby jest zakazana od lat 70. Nie kupimy jej również we Włoszech. Natomiast w Stanach Zjednoczonych i krajach Unii Europejskiej obowiązują wymogi umieszczania na etykietach ostrzeżeń dotyczących możliwych skutków ubocznych.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Powtórka wyborów wójta w Korycinie. Decydujący jeden głos
Wzrost liczby przyjęć do policji w 2024 roku. To koniec problemu wakatów?
Sojusz PiS z Konfederacją? Zaskakujące wyniki badań
Max Verstappen mistrzem świata Formuły 1. Dokonał tego po raz czwarty
Tak będzie wyglądać McDonald's w 2050 roku? Koreanka pokazała nagranie
Lepiej tego nie rób. Mandat i punkty karne murowane
Niecodzienne sceny w brazylijskim zoo. Wskoczył do stawu z hipopotamami
Europejski kraj ostrzega przed komarami. Przenoszą choroby tropikalne
Julia Szeremeta wraca na ring. Zawalczy o mistrzostwo
Trump wybrał kolejną współpracowniczkę. Ma zostać sekretarzem rolnictwa
Mija 130 lat od przełomowego wynalazku Kazimierza Prószyńskiego
Śmierć policjanta podczas interwencji. Sprawę bada specjalny zespół
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić