Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

W PRL-u dzieci się nim zajadały. Poznaj przepis na kultowy przysmak

17

Pamiętasz ten smak dzieciństwa, gdy zaledwie dwa składniki wystarczyły, by stworzyć słodki przysmak? Ten prosty deser doczekał się licznych wariantów, które nadały mu nowoczesne oblicze. Jak go zrobić? Z tego przepisu zawsze się udaje!

W PRL-u dzieci się nim zajadały. Poznaj przepis na kultowy przysmak
Jak zrobić kogel mogel? (Getty Images)

Kto nie zna smaku kogla-mogla z dzieciństwa? Ten prosty deser z PRL-u był stałym bywalcem w polskich domach szczególnie w czasach, gdy dostęp do luksusowych słodyczy był ograniczony. Klasyczny przepis wymaga tylko dwóch składników: żółtek jaj i cukru. To właśnie te proste połączenia tworzyły słodką, gładką masę, która koiła smakiem po trudnym dniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Urocze jajka sadzone to przepis na udane śniadanie

Jak zrobić kogel-mogel? Przepis

Przygotowanie kogla-mogla jest niezwykle proste. Wystarczy połączyć składniki, które znajdziesz w przepisie poniżej:

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 3-4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie jajka, a następnie sparz je wrzątkiem.
  2. Oddziel żółtka od białek. Białka można wykorzystać do innych potraw, np. bezy, lub zamrozić na później.
  3. Umieść żółtka w wysokiej misce i dodaj cukier.
  4. Ucieraj składniki energicznie łyżką lub używaj miksera, aż masa stanie się puszysta i zmieni kolor na jasny.
  5. Tak przygotowany kogel-mogel jest już gotowy do spożycia.

Czytaj też: Wbij igłę w jajko przed gotowaniem. Mało kto zna ten patent

Rada: Jeśli chcesz, aby kogel-mogel miał jeszcze gładszą konsystencję, użyj cukru pudru zamiast zwykłego cukru.

Przepis na kogel-mogel z owocami

W erze nowoczesnych kulinarnych odkryć kogel-mogel zyskał nowe życie dzięki dodatkom takie jak owoce. To połączenie klasyki z odrobiną świeżości stało się hitem w wielu restauracjach i domach. Maliny, jagody czy nawet egzotyczne owoce, jak mango, wprowadzają do deseru nie tylko nowe smaki, ale i wizualne wrażenie.

Aby przygotować ten nowoczesny wariant, wystarczy dodać do gotowej masy wcześniej umyte i osuszone owoce. Następnie można całość zapiec, co pozwala uzyskać złocistą, chrupiącą skorupkę, pod którą kryje się miękka i aromatyczna warstwa jak z dziecinnych lat.

Kogel-mogel doczekał się wielu wariantów smakowych, które sprawiają, że każdy może dostosować go do własnych upodobań. Tradycyjny smakowy profil można wzbogacić o kakao, co czyni go bardziej czekoladowym i zastąpi część cukru zdrowszym miodem, co dodaje deserowi głębi smakowej.

Zimą warto rozpieszczać się wersją korzenną, dodając do masy cynamonu, goździków czy kardamonu, które podbiją smak.

O tym pamiętaj, przygotowując kogel-mogel

Surowe żółtka, choć z pozoru niegroźne, wymagają odpowiedniej obróbki, aby uniknąć ryzyka zakażenia salmonellą. Ważne jest, by jajka były sparzone gorącą wodą przed ich użyciem, co znacząco zmniejsza ryzyko infekcji.

Autor: MABD
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić