Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

W PRL-u dzieci się nim zajadały. Poznaj przepis na kultowy przysmak

5

Pamiętasz ten smak dzieciństwa, gdy zaledwie dwa składniki wystarczyły, by stworzyć słodki przysmak? Ten prosty deser doczekał się licznych wariantów, które nadały mu nowoczesne oblicze. Jak go zrobić? Z tego przepisu zawsze się udaje!

W PRL-u dzieci się nim zajadały. Poznaj przepis na kultowy przysmak
Jak zrobić kogel mogel? (Getty Images)

Kto nie zna smaku kogla-mogla z dzieciństwa? Ten prosty deser z PRL-u był stałym bywalcem w polskich domach szczególnie w czasach, gdy dostęp do luksusowych słodyczy był ograniczony. Klasyczny przepis wymaga tylko dwóch składników: żółtek jaj i cukru. To właśnie te proste połączenia tworzyły słodką, gładką masę, która koiła smakiem po trudnym dniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Urocze jajka sadzone to przepis na udane śniadanie

Jak zrobić kogel-mogel? Przepis

Przygotowanie kogla-mogla jest niezwykle proste. Wystarczy połączyć składniki, które znajdziesz w przepisie poniżej:

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 3-4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie jajka, a następnie sparz je wrzątkiem.
  2. Oddziel żółtka od białek. Białka można wykorzystać do innych potraw, np. bezy, lub zamrozić na później.
  3. Umieść żółtka w wysokiej misce i dodaj cukier.
  4. Ucieraj składniki energicznie łyżką lub używaj miksera, aż masa stanie się puszysta i zmieni kolor na jasny.
  5. Tak przygotowany kogel-mogel jest już gotowy do spożycia.

Czytaj też: Wbij igłę w jajko przed gotowaniem. Mało kto zna ten patent

Rada: Jeśli chcesz, aby kogel-mogel miał jeszcze gładszą konsystencję, użyj cukru pudru zamiast zwykłego cukru.

Przepis na kogel-mogel z owocami

W erze nowoczesnych kulinarnych odkryć kogel-mogel zyskał nowe życie dzięki dodatkom takie jak owoce. To połączenie klasyki z odrobiną świeżości stało się hitem w wielu restauracjach i domach. Maliny, jagody czy nawet egzotyczne owoce, jak mango, wprowadzają do deseru nie tylko nowe smaki, ale i wizualne wrażenie.

Aby przygotować ten nowoczesny wariant, wystarczy dodać do gotowej masy wcześniej umyte i osuszone owoce. Następnie można całość zapiec, co pozwala uzyskać złocistą, chrupiącą skorupkę, pod którą kryje się miękka i aromatyczna warstwa jak z dziecinnych lat.

Kogel-mogel doczekał się wielu wariantów smakowych, które sprawiają, że każdy może dostosować go do własnych upodobań. Tradycyjny smakowy profil można wzbogacić o kakao, co czyni go bardziej czekoladowym i zastąpi część cukru zdrowszym miodem, co dodaje deserowi głębi smakowej.

Zimą warto rozpieszczać się wersją korzenną, dodając do masy cynamonu, goździków czy kardamonu, które podbiją smak.

O tym pamiętaj, przygotowując kogel-mogel

Surowe żółtka, choć z pozoru niegroźne, wymagają odpowiedniej obróbki, aby uniknąć ryzyka zakażenia salmonellą. Ważne jest, by jajka były sparzone gorącą wodą przed ich użyciem, co znacząco zmniejsza ryzyko infekcji.

.

Autor: MABD
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ten trik pozwoli ci zaoszczędzić pieniądze. Wystarczy śrubokręt
TVN odwoła się od kary KRRiT. "To godzi w wolność słowa"
Leśnicy przeszukują lasy. Chodzi o groźne szkodniki
Jak zrobić czarny czosnek? Przepis na niezwykły dodatek do dań
Tak odstraszysz gołębie z balkonu. Prosty i skuteczny sposób
Uderzyła w Ukrainę. Miasto zaatakowane międzykontynentalną rakietą balistyczną
TVN ukarany przez KRRiT za reportaż o o. Tadeuszu Rydzyku
Kasjerka Biedronki wrzuciła nagranie z pracy. Internauci zachwyceni
Włosy w roli głównej. Rozwiąż krzyżówkę pełną fryzjerskich zagadek
Wypadek kolejowy w Kuźni Raciborskiej Zderzyły się dwa pociągi
Dramat kelnerki w Korei Północnej. Reżim dał o sobie znać
Niepewność marszałka. Czy Szymon Hołownia może liczyć na głos żony?
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić