Pampuchy to doskonałe danie, którym niegdyś zajadano się w niemal każdym polskim domu. Zależnie od regionu, mogą być także znane jako pyzy, pyzy drożdżowe, bułki na parze, kluski parowe, parzaki, parowańce, parowce czy buchty. Wyrabia się je z ciasta drożdżowego oraz gotuje na parze.
Czytaj także: Tradycyjne lody na żółtkach. Jak u babci
Pampuchy podaje się na ciepło, na słodko lub na słono. Na słodko najczęściej serwowane są z twarogiem, dżemem lub cukrem. Natomiast na słono funkcjonują jako dodatek do mięs z sosami bądź jako indywidualne danie, np. ze stopionym masłem lub skwarkami.
Pampuchy. Potrzebne składniki
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki stopionego masła
- 30 g drożdży
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta cukru
Pampuchy. Sposób wykonania
- Drożdże rozpuść w letnim mleku. Dodaj do nich szczyptę cukru oraz mąkę.
- Rozczyn odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Przesiej pozostałą mąkę i razem z jajkami dodaj do rozczynu.
- Wyrabiaj ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od brzegów naczynia.
- Do ciasta dodaj masło, szczyptę soli i dalej wyrabiaj.
- Ciasto odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- Z ciasta rób kule, a następnie wykładaj je na stolnicy.
- Bułki zostaw do wyrośnięcia.
- Gotuj na parze (dawniej gotowało się je na ściereczkach - np. tetrowych).