Wielkanocna babka... gotowana? Zgadza się! To doskonała metoda na przygotowanie tego tradycyjnego świątecznego ciasta w niekonwencjonalny sposób. Jedyne z czym musisz się liczyć to to, że znika z talerza w tempie ekspresowym! Uwaga, potrzebujesz specjalnej formy do babki gotowanej.
Wielkanocna babka gotowana. Składniki:
- 1 szklanka (160 g) mąki pszennej np. Szymanowskiej typ. 480
- około 4/5 szklanki (200 g) cukru drobnego lub pudru
- około 4/5 szklanki (160 g) skrobi ziemniaczanej
- 250 g masła lub ewentualnie margaryny
- 6 większych jajek lub 7 małych
- 2 łyżki spirytusu lub wódki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 krople olejku np. cytrynowego lub pomarańczowego
- odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania od środka formy
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Wielkanocna babka gotowana. Wykonanie:
- W misce dokładnie wymieszaj: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól.
- Oddziel żółtka od białek. Białka odłóż na bok w osobnej misce (będziesz je ubijać na sztywno na samym końcu, przed wylaniem masy do formy).
- Żółtka umieść w misie miksera, dorzuć cukier. Ubijaj na wysokiej mocy miksera tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w żółtkach i powstanie puszysta masa - jeśli używasz cukru pudru, to efekt osiągniesz w ciągu kilku minut.
- Zmniejsz odrobinę moc miksera i do puchu z żółtek i cukru dodaj bardzo miękkie lub roztopione i całkowicie przestudzone masło.
- Kiedy powstanie jednolita masa, dodaj dwie łyżki spirytusu lub wódki oraz kilka kropel ulubionego olejku, np. cytrynowego. Miksuj całość tylko chwilę.
- Do masy maślanej zacznij dodawać mieszankę mąk, która została przygotowana w pierwszej kolejności.
- Sypkie składniki wsypuj na kilka razy. Po każdej porcji mieszaj ciasto przy pomocy szpatułki.
- Po dodaniu całej mieszanki mąk pora na ubicie na sztywno odłożonych wcześniej białek.
- Białka ubijaj najlepiej w szklanej lub w metalowej misce. Użyj bardzo dobrze umytych i osuszonych mieszadeł.
- Zacznij od niskich obrotów miksera, a po około 5 sekundach zacznij je zwiększać, aż do najwyższych.
- Do ciasta porcjami dodawaj ubite na sztywno białka, delikatnie mieszaj szpatułką.
- Przygotuj formę do babki gotowanej.
- Foremkę bardzo dokładnie wysmaruj od środka miękkim masłem - staraj się dotrzeć do każdego zakamarka.
- Wsyp bułkę tartą. Obtocz nią cały środek, a nadmiar wysyp.
- Delikatnie przełóż ciasto do formy i wyrównaj jego powierzchnię - ciasto jest dość gęste, nie lejące.
- Formę z babką zamknij przykrywką od kompletu.
- Duży garnek (minimum 18 cm wysokości i 25 cm średnicy) wypełnij do połowy wodą (najlepiej gorącą).
- W garnku umieść zamkniętą foremkę z babką (foremka ma być zanurzona mniej więcej do 3/4, by woda nie dotarła do zamknięcia).
- Garnek przykryj następnie dobrze dopasowaną przykrywką z odprowadzaniem pary (mały otwór w przykrywce, by ta nie poodskakiwała w trakcie gotowania).
- Garnek z foremką i przykrywką umieść na płycie.
- Ustaw wysoką moc palnika, by woda w garnku jak najszybciej się zagotowała.
- Od tego momentu gotuj babkę przez równo 90 minut.
- Ustaw taką moc palnika, by woda cały czas się gotowała (nie za mocno, ale też nie może tylko lekko "mrugać").
- Przez cały czas gotowania babki nie zdejmuj przykrywki z garnka.
- Po półtorej godziny gotowania, można od razu wyjąć formę z garnka i otworzyć przykrywkę od foremki.
- Po kilku minutach ostrożnie przełóż babkę na kratkę do studzenia wypieków.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: