Już po wakacjach? Musisz jeszcze chwilę poczekać? Zafunduj sobie małe wspomnienie lub spełnienie marzenia o słonecznym Meksyku! Mamy przepis na proste danie z łatwo dostępnych składników, które będzie świetnym pomysłem na szybki obiad!
Przepis na meksykański obiad. Składniki:
- puszka czerwonej fasoli
- czerwona papryka
- papryczki konserwowe jalapeno
- papryka chili
- czerwona cebula
- puszka krojonych pomidorów
- 200 g mięsa mielonego
- olej do smażenia
- 5 placków tortilli
- szczypta cukru
- kolendra
- sól
Czytaj także: Przepis na konfiturę z agrestu według Mateusza Gesslera
Przepis na meksykański obiad. Wykonanie:
- Wszystkie papryki drobno posiekaj
- Posiekaj cebulę, zeszklij ją na patelni ze szczyptą cukru dodaj mielone mięso
- Gdy mięso już się podsmaży dodaj do niego posiekane wcześniej warzywa, fasolę, kolendrę i pomidory w puszce
- Całość przykryj, zostaw do podduszenia na 20 minut
- W tym czasie z tortilli wytnij trójkąty
- W nagrzanym do 200 stopni piekarniku podpiecz tortille przez 5 minut
- Przygotowany gulasz dopraw solą
- Podawaj z podpieczoną, chrupiącą tortillą
Zobacz także: Przepyszna beza z mascarpone i truskawkami. Słodki i orzeźwiający deser na upalne dni
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl