Choć "wegańska ryba" to oksymoron, tak w czasach, gdy coraz więcej ludzi rezygnuje z mięsa, nikogo już nie zdziwi taki wynalazek. Co ciekawe to danie smakiem i wyglądem łudząco przypomina standardową rybę. Może więc posmakować nie tylko wegetarianom!
Przepis na wegetariańską rybę. Składniki:
- seler
- kostka rosołowa
- liście nori
- mąka
- bułka tarta
- jajko
- mąka
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przepis na wegetariańską rybę. Wykonanie:
- W garnku zagotuj wodę razem z kostką rosołową, zielem angielskim i liściem laurowym, wywar powinien być dość mocno skoncentrowany
- Seler obierz i pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm, ugotuj je w przygotowanym bulionie aż będą miękkie
- Gdy seler będzie ugotowany odsącz go dokładnie za pomocą ręcznika papierowego, możesz zostawić go nawet na kilka godzin, by woda wyparowała
- Plaster selera owiń wokół liściem nori
- Jajko roztrzep w miseczce, dodaj pieprz i sól
- Seler najpierw obtocz w mące, później w jajku i na końcu w bułce tartej
- Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do momentu, gdy seleryba będzie złota
Czytaj także: Śledzie w oleju. Niezawodny przepis Magdy Gessler
I gotowe! Tak przygotowany seler będzie również doskonale smakował w sosie do ryby po grecku.
Zobacz także: Zobacz też: Koktajl z selera naciowego – eliksir młodości
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl