Bazą dla wegetariańskiego smalcu jest fasola. W kwestii dodatków puśćmy wodze fantazji: suszone śliwki, jabłko, żurawina – możemy dodać co tylko nam się podoba. Smalec jest tak pyszny, że będziesz wyjadać go łyżeczką!
Wegetariański smalec – potrzebne składniki
- Puszka fasoli
- 1 duża cebula lub 2 mniejsze
- 5 suszonych śliwek lub 1 jabłko
- Łyżeczka suszonego majeranku
- Liść laurowy
- Łyżka sosu sojowego
- Sól, pieprz
- Olej do smażenia
Wegetariański smalec – sposób przygotowania
- Cebulę pokrój w kostkę
- Podsmaż na oleju z dodatkiem liścia laurowego aż się zeszkli
- Fasolę dobrze odcedź, zblenduj z majerankiem, solą, pieprzem i sosem sojowym
- Śliwki lub jabłko pokrój w kostkę
- Do fasoli dodaj śliwki i podsmażoną cebulę.
- Blenduj przez chwilę na małych obrotach, tak by kawałki śliwki/jabłka i cebuli pozostały wyczuwalne
- Dopraw solą i pieprzem
Gotowy smalec najlepiej pozostawić na noc w lodówce, by zdążył się "przegryźć". Wegetariański smalec, podobnie jak jego tradycyjny odpowiednik, najlepiej smakuje na dobrym pieczywie i w towarzystwie kiszonego ogórka.
Zobacz także: Liście kalafiora. Zamiast wyrzucać - wykorzystaj
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl