Kapusty z grochem nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Ewa Wachowicz na swoim blogu podzieliła się swoim przepisem na świąteczną kapustę z dodatkiem łuskanego grochu. Co ważne wigilijną wersję kapusty możesz przygotować już kilka dni wcześniej.
Przepis na kapustę z grochem wg Ewy Wachowicz. Składniki:
- 400 g łuskanego grochu
- 1 kg kapusty kiszonej
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka kminku
- 3 cebule
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
Przepis na kapustę z grochem wg Ewy Wachowicz. Wykonanie:
- groch namocz, przełóż na sito i przelej zimną wodą
- groch wrzuć do garnka, zalej wodą, przykryj i gotuj do miękkości
- kapustę odciśnij z nadmiaru soku, drobno pokrój i wrzuć do drugiego garnka
- kapustę podlej wodą, przypraw zielem angielskim, liściem laurowym, kminkiem i gotuj pod przykryciem tak długo, aż kapusta będzie miękka
- na patelni rozpuść sporą łyżkę masła, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, gdy będzie już złota dodaj ją do kapusty
- dodaj także ugotowany i odcedzony groch
- na patelni ponownie rozpuść masło, dodaj mąkę i zrób zasmażkę, dodaj trochę wody z kapusty, wymieszaj i przelej do garnka
- kapustę z grochem przypraw solą i pieprzem
- gotuj jeszcze całość pod przykryciem przez ok. 20 minut
Zobacz także: Masa makowa. Bez niej makowiec się nie uda
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl