Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Włosi dodają to do pączków. Efekt? Palce lizać!

25

Królowa Bona przywiozła do nas nie tylko włoszczyznę, ale również włoskie zwyczaje. Stąd właśnie wziął się tłusty czwartek. Z tej okazji bez wyrzutów sumienia zajadamy się pączkami. A jakie są te włoskie?

Włosi dodają to do pączków. Efekt? Palce lizać!
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Pączki włoskie to puszysty wyrób z ciasta drożdżowego z dodatkiem purée ziemniaczanego. To właśnie dzięki niemu mają one wyjątkową strukturę i długo zachowują świeżość. Smak ziemniaków jest z kolei w ogóle niewyczuwalny. A gdy obtoczysz je w cukrze... Palce lizać!

Pączki włoskie. Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g purée ziemniaczanego
  • 80 g cukru
  • 100 g masła
  • 100 g mleka
  • 3 jajka
  • 25 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • skórka starta z 1 cytryny + łyżka wódki (lub 2 łyżki likieru cytrynowego Limoncello)

Pączki włoskie. Wykonanie:

  • Masło i drożdże wyjąć wcześniej z lodówki.
  • Ugotować obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki, odcedzić i rozgnieść praską na purée.
  • Drożdże pokruszyć i włożyć do ciepłego mleka, dodać łyżeczkę mąki i szczyptę cukru, wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, purée ziemniaczane oraz rozczyn z drożdży.
  • Wymieszać drewnianą łyżką, następnie dodać jajka i znów wymieszać.
  • Zacząć zagniatać ciasto (ręką lub hakiem miksera).
  • Gdy ciasto będzie już gładkie dodać masło, skórkę cytrynową i wódkę lub likier cytrynowy i wyrabiać przez ok. 10 - 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i lśniące.
  • Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i chwilę powygniatać ciasto pozbywając się pęcherzy powietrza.
  • Podzielić ciasto na 16 części (po około 60 g na porcję).
  • Uformować kulki, położyć na desce, palcem wskazującym zrobić dziurkę w środku i zakręcić palcem ciasto w koło.
  • Można zrobić to na stolnicy oprószonej mąką lub w misce posmarowanej olejem.
  • Odkładać na kwadraty wycięte z papieru do pieczenia.
  • Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  • W szerokim garnku podgrzać tłuszcz do temperatury 170 stopni C.
  • Włożyć 4 pierwsze pączki do oleju i smażyć przez około 2,5 - 3 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
  • Cały czas kontrolować i utrzymywać taką samą temp. tłuszczu.
  • Wyjąć na ręczniki papierowe, powtórzyć smażenie reszty pączków.
  • Gdy przestygną, obtoczyć w bardzo drobnym cukrze.
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić