Pączki włoskie to puszysty wyrób z ciasta drożdżowego z dodatkiem purée ziemniaczanego. To właśnie dzięki niemu mają one wyjątkową strukturę i długo zachowują świeżość. Smak ziemniaków jest z kolei w ogóle niewyczuwalny. A gdy obtoczysz je w cukrze... Palce lizać!
Pączki włoskie. Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g purée ziemniaczanego
- 80 g cukru
- 100 g masła
- 100 g mleka
- 3 jajka
- 25 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- skórka starta z 1 cytryny + łyżka wódki (lub 2 łyżki likieru cytrynowego Limoncello)
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Pączki włoskie. Wykonanie:
- Masło i drożdże wyjąć wcześniej z lodówki.
- Ugotować obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki, odcedzić i rozgnieść praską na purée.
- Drożdże pokruszyć i włożyć do ciepłego mleka, dodać łyżeczkę mąki i szczyptę cukru, wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
- Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, purée ziemniaczane oraz rozczyn z drożdży.
- Wymieszać drewnianą łyżką, następnie dodać jajka i znów wymieszać.
- Zacząć zagniatać ciasto (ręką lub hakiem miksera).
- Gdy ciasto będzie już gładkie dodać masło, skórkę cytrynową i wódkę lub likier cytrynowy i wyrabiać przez ok. 10 - 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i lśniące.
- Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i chwilę powygniatać ciasto pozbywając się pęcherzy powietrza.
- Podzielić ciasto na 16 części (po około 60 g na porcję).
- Uformować kulki, położyć na desce, palcem wskazującym zrobić dziurkę w środku i zakręcić palcem ciasto w koło.
- Można zrobić to na stolnicy oprószonej mąką lub w misce posmarowanej olejem.
- Odkładać na kwadraty wycięte z papieru do pieczenia.
- Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
- W szerokim garnku podgrzać tłuszcz do temperatury 170 stopni C.
- Włożyć 4 pierwsze pączki do oleju i smażyć przez około 2,5 - 3 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
- Cały czas kontrolować i utrzymywać taką samą temp. tłuszczu.
- Wyjąć na ręczniki papierowe, powtórzyć smażenie reszty pączków.
- Gdy przestygną, obtoczyć w bardzo drobnym cukrze.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl