Włoska kuchnia jest przede wszystkim prosta, ale to właśnie w tej prostocie jest cała magia. Przepis na tę sałatkę może Cię zaskoczyć, bo taki sposób przygotowania pieczywa raczej nie jest popularny. Mimo wszystko ta sałatka jest naprawdę smaczna, zdrowa, a przede wszystkim zupełnie inna, niż te najpopularniejsze.
Czytaj także: Kurczak po kijowsku. Łatwy przepis na błyskawiczny obiad
Przepis na włoską sałatkę. Potrzebne składniki:
- bagietka lub niekrojony chleb
- 2 pomidory
- czerwona cebula
- świeże liście bazylii
- kilka listków świeżej mięty
- oliwa
- suszone zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Przepis na włoską sałatkę. Sposób wykonania:
- Chleb lub bagietkę pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej sprawdzą się kostki
- Pieczywo wrzuć do miseczki i wlej odrobinę wody, poczekaj aż namoknie
- Zalej pieczywo oliwą, posyp solą i pieprzem
- Pokrój drobno czerwoną cebulę i pomidora, bazylię i miętę porwij na mniejsze kawałki
- Zioła wymieszaj z cebulą, dodaj suszone zioła prowansalskie i wysyp na namoczone i przyprawione wcześniej pieczywo
I gotowe! Nie musisz wlewać dużo wody, pieczywo powinno delikatnie namoknąć od spodu, a z góry powinno być nasączone oliwą. To przepis idealny, gdy zalega w lodówce czerstwy chleb. Właśnie czerstwe pieczywo sprawdzi się w tym przepisie lepiej, niż świeże.