Pierogi są bardzo popularnym daniem w Polsce. Niektórzy z nas nie wyobrażają sobie bez nich życia. Inni kochają je samodzielnie przyrządzać. Jeśli dopadła cię nuda i masz już dość klasycznych pierogów z mięsem, serem, czy owocami, to polecamy wykonać coś naprawdę specjalnego.
Zamieszczamy przepis na pierogi z... soczewicą. Gwarantujemy, że kto raz ich skosztuje, będzie często do nich wracał. Tego smaku nie da się po prostu nie pokochać!
Pierogi z soczewicą. Kto raz ich posmakuje, pokocha je na zawsze
Składniki (11 porcji):
- Czerwona soczewica: 280 g
- Duża cebula (ok. 100 g)
- Olej rzepakowy - 7 łyżek
- Natka pietruszki
- 4 szklanki mąki pszennej (typ 500)
- 1 jajko - wielkość L
- pieprz, sól, ewentualnie majeranek, kurkuma
Sposób przygotowania:
- Soczewicę włóż do garnka. Następnie musisz podprażyć ją aż do wydobycia się aromatu z nasion.
- W kolejnym kroku zalej ją ciepłą wodą i spraw, by doszło do wrzenia (użyj przykrywki).
- W ten sposób gotuj soczewicę na niskim ogniu przez około 8 minut. Po wyłączeniu palnika, zostaw zawartość pod przykryciem. Tak, aby nasiona "wypiły" całą wodę. Dalej przełóż produkt do innego garnka, by go ostudzić.
- Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć na nią warzywo. Dopraw solą. Duś cebulę pod przykryciem na złoty kolor.
- Następnie zeszkloną cebulę połącz z soczewicą. Dopraw całość: solą (łyżeczka), szczyptą pieprzu, majeranku i natką pokrojonej pietruszki (2 łyżeczki).
- Przesiej mąkę do miski, do niej dodaj szczyptę soli i 230 ml gorącej wody. Możesz użyć też szczypty kurkumy. Dokładnie zagnieć ciasto. Wyrabiaj je ręcznie przez około 13 minut. Dalej odstaw je i przykryj z wierzchu ścierką na 20 minut.
- Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość około 1,5 mm. Następnie wycinaj szklanką kółka. Na ich środku umieść półtorej łyżeczki farszu. Mocno i dokładnie zlep pieroga, by nie rozpadł się podczas gotowania.
Gotowe. Smacznego.