Śledzie to jedna z potraw, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Doświadczone panie domu wiedzą, że niektóre rodzaje śledzi można przygotować nawet kilka lub kilkanaście dni przed świętami, wówczas zostanie więcej czasu na inne świąteczne rytuały. Oto przepis na banalnie proste śledzie po kaszubsku. Udają się nawet amatorom świątecznego pichcenia.
Przepis na śledzie wigilijne. Składniki:
- 10 cebul
- 250 ml oleju
- 6 łyżek cukru
- 1,5 łyżki ostrej papryki
- 8 łyżek koncentratu
- 4 łyżki ketchupu ostrego
- 8 łyżek octu
- pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy
- 1,5 kg śledzi solonych
- 1 l mleka lub maślanki
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Zobacz także: Obłędny przepis na miodownik z serem i orzechami w karmelu
Przepis na śledzie wigilijne. Sposób wykonania:
- Śledzie wyjmij z solanki, przełóż do miski i zalej mlekiem lub maślanką
- Odstaw miskę do lodówki na 2 godziny, w tym czasie zrób marynatę
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę
- Dodaj cukier, przyprawy, koncentrat i ketchup
- Pod koniec gotowania dodaj ocet i ostrą paprykę (jeżeli lubisz)
- Śledzie wyjmij z lodówki, odsącz z mleka i pokrój na kawałki
- Wymieszaj je z przestudzoną marynatą
- Gotowe śledzie ponownie wstaw do lodówki
- Już następnego dnia możesz je serwować rodzinie
Czytaj także: Domowy smalec. Już nigdy nie zrobisz go inaczej
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl