Paprykarz, który wykonał Robert Makłowicz, nie jest tym, który kojarzy większość Polaków - z ryby, ryżu i koncentratu pomidorowego. Jest to doskonałe obiadowe danie kuchni węgierskiej. To rodzaj gulaszu z papryki, który można podać w wersji wegetariańskiej, ale można także urozmaicić dodatkiem mięsa.
Paprykarz. Potrzebne składniki:
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 80 dag ziemniaków
- 40 dag boczniaków
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 szklanka śmietany
- 2 łyżeczki mąki
- sól, pieprz
Paprykarz. Potrzebne składniki:
- cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, zeszklij w garnku na maśle
- ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w cienkie plasterki
- boczniaki oczyść i pokrój na kawałki
- cebulę zestaw z ognia, posyp zmieloną papryką i dokładnie wymieszaj
- do garnka dodaj pokrojone ziemniaki oraz boczniaki
- wszystko wymieszaj, podlej wodą i duś na niedużym ogniu (do zmięknięcia ziemniaków)
- do potrawy dodaj trochę soli i pieprzu i duś, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie
- śmietanę wymieszaj z mąką, żeby nie było grudek
- śmietanę rozprowadź z częścią gorącego sosu z paprykarza, wlej do garnka, wymieszaj, zagotuj
Czytaj takkże: Dziad podlaski. Proste staropolskie ciasto
Gotowe. Smacznego! Do paprykarza można także dodać boczek, podsmażoną kiełbasę lub kawałki podsmażonego mięsa.
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl