Wiele osób wylewa wodę krótko po ugotowaniu kiełbasy. To potężne marnotrawstwo. Nie powinniśmy postępować w ten sposób.
Tę wodę można jeszcze wykorzystać! Pewnie sporo ludzi w ogóle nie zdaje sobie z tego sprawy, a to nie jest żart.
Woda po kiełbasie może posłużyć jako... wywar do zupy! Warto jednak pamiętać o tym, że nie zawsze woda zużyta do gotowania wędlin nadaje się do ponownego wykorzystania.
Czytaj także: Co się dzieje w rosyjskiej armii? Generał odwołany
Woda po kiełbasie. Kiedy możesz ją wykorzystać?
"Jeśli gotujesz białą, surową kiełbasę, to raczej nie ma obaw. Śmiało możesz wykorzystać wodę po jej ugotowaniu jako bazę do zupy" - podkreśla "Super Express".
Jeżeli jednak parzysz wędzone wędliny, to musisz zwrócić uwagę na kolor wody. Gdy w garnku zostanie ciemny pył, absolutnie nie wykorzystuj jej ponowne. Takie zabarwienie oznacza, że wędlinę nieprawidłowo przygotowano do wędzenia.