Choć na samą myśl o mięsie z cebulką wypływającym z puszystych pączków wiele osób pokręci głową z niedowierzaniem, warto pamiętać, że do XVI wieku nikt w Polsce nie kojarzył pączków ze słodkim deserem. Jadano je na obiad z mięsem, skwarkami lub farszem z podrobów.
Warto do powrotu do tej tradycji zachęcić bliskich przy okazji nadchodzącego tłustego czwartku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Sekret idealnych domowych pączków. Syn Magdy Gessler podpowiada
Wytrawne pączki. Potrzebne składniki:
- kilogram mąki
- 1 łyżka cukru
- 50 gramów drożdży
- pół litra mleka
- sól, pieprz
- 10 żółtek
- olej
- kilogram mięsa mielonego
- cebula
Wytrawne pączki. Sposób przygotowania:
- Przygotuj zaczyn z drożdży, pół szklanki ciepłego mleka i cukru. Odstaw w ciepłe miejsce na kwadrans
- Rozpuść masło w rondelku. Żółtka ucieraj z cukrem. Gdy masło ostygnie, połącz wszystko razem dodając mąkę i mleko.
- Dodaj wyrośnięty zaczyn i wyrób na gładkie ciasto.
- Gdy będzie sprężyste i bez grudek, odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
- Mięso dopraw do smaku i obsmaż na patelni. Cebulę poszatkuj na drobno i dodaj surową do farszu.
- Gdy ciasto wyrośnie, formuj kulki tak, by mieściły się w dłoni i smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
- Gotowe pączki przecinaj na pół i nakładaj do środka farszu. Można też nadziewać ciasto przed smażeniem, wtedy farsz będzie gorący. Jednak ten sposób nie jest polecany osobom, które pierwszy raz przygotowują pączki.
Czytaj także: Takich pierogów nie jadłeś. Nadzienie to hit!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl