Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Z Bieszczad do Twojej kuchni. Proste danie, którym nakarmisz całą rodzinę

4

Regionalne dania to zawsze strzał w dziesiątkę. Bez względu na to, skąd pochodzą, mają jedną cechę - są sycące. Tak jest w przypadku tarciuchów, czyli regionalnej potrawy pięknych Bieszczad.

Z Bieszczad do Twojej kuchni. Proste danie, którym nakarmisz całą rodzinę
Przepis na tarciuchy przypomina przepis na babkę ziemniaczaną (Wikimedia Commons)

A gdyby rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady? Zapewne niejedno z nas się nad tym zastanawiało w swoim życiu. Zanim jednak postawicie wszystko na jedną kartę - proponujemy Wam podróż kulinarną. Wiele dań rodem z Bieszczad jest już powszechnie znana, jak chociażby wyjątkowe podpłomyki proziaki, fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty i ciasta naleśnikowego, stolniki, czyli gołąbki wypełnione masą ziemniaczaną, hryczanki, czyli kotlety z kaszy gryczanej i mięsa mielonego czy chociażby kaszełynik łemkowski - zupa z kapusty kiszonej z mięsem, chrzanem i śliwkami. Wszystkie te dania łączy jedno - są bardzo sycące. Wystarczy jedna porcja, aby każdy, kto je to danie, poczuł się najedzony. I tak też jest z tarciuchami - bieszczadzką wariacją na temat babki ziemniaczanej! Oba przepisy dzieli jednak podstawowa rzecz - w czasie, gdy do babki ziemniaczanej dodaje się mąkę, naturalnym dodatkiem do tarciuchów jest kasza gryczana.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Placki z parówkami, pieczarkami i żółtym serem

Tarciuchy prosto z Bieszczad - składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek kaszy gryczanej,
  • 300 g boczku,
  • cebula
  • sól i pieprz.

Tarciuchy prosto z Bieszczad - sposób przyrządzenia:

  • Ziemniaki obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o większych oczkach.
  • Boczek pokrój w kosteczkę. Następnie na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i podsmaż na niej mięso.
  • Przysmażony boczek ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Do tartych ziemniaków dodaj kaszę gryczaną, drobno posiekaną cebulę, a także jajka. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem
  • Tak przygotowaną masę przełóż do naczynia, w którym znajduje się boczek
  • Piekarnik rozgrzej do 190°C i piecz przez około godzinę.

I gotowe! W ten sposób przygotowany posiłek podawaj z ulubionymi sosami. Idealnie pasować tutaj będą sosy jogurtowe z dodatkiem ziół, czy popularne tzatziki.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić