Tworzenie niebanalnych potraw w domowej kuchni potrafi być niezwykle satysfakcjonujące, a jajka marynowane w buraczkach są na to doskonałym przykładem. Jajka w takiej marynacie nie tylko wyglądają efektownie, ale są też wyjątkowo smaczne. Zobacz, jak przygotować jajka, które zrobią furorę na każdej domowej imprezie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić jajka marynowane. Przepisy
Składniki na jajka marynowane:
- 12 jajek na twardo, obranych i schłodzonych
- 1 cebula, pokrojona w plasterki
- 0,5 kg buraków marynowanych
- 1 szklanka białego octu
- 1 szklanka cukru
- 8 goździków
- 2 łyżeczki soli
Jak przygotować jajka marynowane? Na początek ugotuj jajka na twardo i je wystudź. Buraki pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj we wrzącej wodzie. Podczas gotowania do wody dodaj ocet, cukier, goździki i sól. Po około pół godziny gotowania, gdy cukier całkowicie się rozpuści, buraki można wyciągnąć z wywaru.
Następnie obieramy jajka, wkładamy do słoików i zalewamy przestudzonym wywarem z buraków. Słoiki zakręcamy i po ostygnięciu wkładamy na co najmniej dwa, trzy dni do lodówki. W tym czasie jajka nabiorą pięknego, purpurowego koloru.
Innym pomysłem na przygotowanie ciekawej przystawki z jajek jest zamarynowanie ich w occie. Jak to zrobić? Aby przygotować jajka marynowane w occie, zacznij od ugotowania 10 -12 jajek na twardo, następnie schłodź je i obierz, usuwając skorupki tak, aby białko pozostało nienaruszone. W dwóch dużych słoikach o pojemności 900 ml umieść po plastrze cebuli, wkładając do środka jajka, a na wierzch dodaj po 3 ziarna pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe oraz dodatkowy plaster cebuli.
W rondelku zagotuj wodę 2 i 1/2 szklanki wody z 1/2 szklanki octu, 1/2 szklanki cukru i łyżką soli do całkowitego połączenia składników, a gorącą zalewą napełnij słoiki z jajkami. Po dokładnym zamknięciu słoiki pozostaw do wystudzenia, a następnie przenieś do lodówki, gdzie jajka powinny marynować się co najmniej 5 dni. Po tym czasie gotowe przysmaki można przechowywać przez kilka tygodni i serwować jako oryginalną przystawkę do różnych dań. Jeśli lubisz pikantniejsze smaki, do słoika możesz dodać odrobinę papryki chili.
Czytaj też: Jak przechowywać mąkę? Ten trik cię zaskoczy
Z czym podawać jajka marynowane?
Marynowane jajka w buraczkach doskonale komponują się z różnorodnymi dodatkami, które podkreślają ich wyjątkowy smak. Możesz serwować je jako elegancką przystawkę, zwłaszcza podczas uroczystych obiadów, imprez lub świątecznych przyjęć.
Świetnie sprawdzą się na desce serów, gdzie ich pikantno-słodki smak będzie ciekawym kontrastem dla łagodnych serów i wędlin. Można je także wykorzystać jako element sałatki, lub podać z ulubionym farszem.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.