Jak majonez to tylko w wersji przyrządzonej samodzielnie. Nie ma nic lepszego, niż dodatek świeżego majonezu na wierzchu faszerowanych jajek. Świetnie sprawdzi się także na jeszcze ciepłych, właśnie ugotowanych jajkach na twardo. Majonez wg przepisu Anny Lewandowskiej wprost rozpływa się w ustach i jest o wiele zdrowszy niż gotowe produkty w popularnych dyskontach!
Składniki - przepis na majonez wg Anny Lewandowskiej:
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- ocet winny albo sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 2 małe łyżeczki musztardy dijon
- 500-600 ml oleju słonecznikowego (lub innego oleju roślinnego)
- 2 jajka
Sposób przygotowania - przepis na majonez wg Anny Lewandowskiej
Sposób przygotowania jest banalnie prosty. Wystarczy wszystkie składniki przełożyć do jednego naczynia, a następnie zblendować je na jednolitą masę. Jak podkreśla Anna Lewandowska, należy olej dodawać powoli i cały czas blendować powstającą właśnie konsystencję. Następnie, kiedy nabierze jednolitej barwy, należy powstały majonez przelać do słoika i włożyć do lodówki.