Większość z nas marnuje na co dzień sporo jedzenia, choć z powodzeniem mogłoby je wykorzystać na wiele różnych sposobów. Z ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu, można np. przygotować pyszną i prostą zapiekankę. To świetny patent na wykorzystanie resztek z lodówki.
Czytaj także: Biała kiełbasa inaczej. Przepis Jacka Kuronia
Przepis na zapiekankę w stylu zero waste. Potrzebne składniki
- Kilka ugotowanych ziemniaków z poprzedniego obiadu
- Ser żółty
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz
- Olej do smażenia
- Zioła prowansalskie
Przepis na zapiekankę w stylu zero waste. Sposób przygotowania
- Ziemniaki pokrój na cienkie plasterki.
- Cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Cebulę i czosnek podsmaż na rozgrzanym oleju, aż cebula się zeszkli.
- Marchew ugotuj w osolonej wodzie i pokrój na plasterki.
- Wszystkie warzywa ułóż warstwowo w naczyniu żaroodpornym i posyp na wierzchu serem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 10 minut.
Czytaj także: Przepis mistrza. Pascha wielkanocna Roberta Makłowicza
Zapiekanka gotowa. Po upieczeniu wierzch można posypać posiekaną natką pietruszki i podawać np. z sosem czosnkowym. Smacznego!
Zobacz także: Smacznego: przepis na Buddha bowl
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl