Trudno podać precyzyjny sposób na zapiekankę z resztek. Najlepiej otworzyć własną lodówkę i dokładnie przejrzeć jej zawartość. Najlepszą bazą będą tracące świeżość warzywa, ugotowane ziemniaki czy resztki mięs i wędlin, których niestety na suto zastawiony świąteczny stół kupujemy z nadmiarem.
Inwencja w tworzeniu tego dania jest dość dowolna i jak w większości potraw "jednogarnkowych" wiele zależy od naszych indywidualnych upodobań. Najważniejsze, że dzięki zapiekance nie marnujemy jedzenia.
Zapiekanka z resztek. Potrzebne składniki:
- resztki wędlin i gotowanych lub pieczonych mięs znalezione w lodówce
- przyschnięta jarzyna (marchew, korzeń pietruszki, seler i to, co akurat znajdziemy w lodówce)
- puszka pomidorów lub otwarty i stojący w lodówce przecier pomidorowy
- ugotowane ziemniaki "z wczoraj"
- napoczęty kubek śmietany
- kawałek żółtego sera
- olej
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka z resztek. Sposób przygotowania:
- Przygotuj naczynie żaroodporne, dostosowane do ilości składników z jakich planujesz przygotować zapiekankę. Jej dno wysmaruj olejem
- Mięsa i resztki wędlin pokrój na drobne kawałki. Odrobinę tłuszczu rozgrzej na patelni i obsmaż.
- warzywa pokrój w plastry, dorzuć na patelnię. Dopraw do smaku, jeśli jest taka potrzeba. Wymieszaj, aż się przypieką i dodaj przecier pomidorowy.
- Tak przygotowaną masę wyłóż do naczynia żaroodpornego.
- Ziemniaki podgrzej, zmieszaj ze śmietaną i masłem, dodaj gałkę muszkatołową i ubij na puree. Tak przygotowane rozetrzyj na górze zapiekanki.
- Posyp startym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Zapiekaj 30-40 minut. Wyjmij, gdy ziemniaki zyskają lekko złotawy kolor.