Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Zapiekanka ze świątecznych resztek. Sycące danie i oszczędność w jednym

2

Święta, święta... a po nich zalegające w lodówce resztki nadmiarowo kupionego jedzenia. Jeżeli masz wyrzuty, że już za moment przysuszona lekko wędlina wyląduje w koszu razem z ziemniakami z noworocznego obiadu, zamień je w sycącą zapiekankę. To świetny sposób szybki obiad i do tego nie zmarnujesz jedzenia.

Zapiekanka ze świątecznych resztek. Sycące danie i oszczędność w jednym
Zapiekanka z resztek (Adobe Stock, brent Hofacker)

Trudno podać precyzyjny sposób na zapiekankę z resztek. Najlepiej otworzyć własną lodówkę i dokładnie przejrzeć jej zawartość. Najlepszą bazą będą tracące świeżość warzywa, ugotowane ziemniaki czy resztki mięs i wędlin, których niestety na suto zastawiony świąteczny stół kupujemy z nadmiarem.

Inwencja w tworzeniu tego dania jest dość dowolna i jak w większości potraw "jednogarnkowych" wiele zależy od naszych indywidualnych upodobań. Najważniejsze, że dzięki zapiekance nie marnujemy jedzenia.

Zapiekanka z resztek. Potrzebne składniki:

  • resztki wędlin i gotowanych lub pieczonych mięs znalezione w lodówce
  • przyschnięta jarzyna (marchew, korzeń pietruszki, seler i to, co akurat znajdziemy w lodówce)
  • puszka pomidorów lub otwarty i stojący w lodówce przecier pomidorowy
  • ugotowane ziemniaki "z wczoraj"
  • napoczęty kubek śmietany
  • kawałek żółtego sera
  • olej

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Doskonały przepis na ziemniaki pieczone w jogurcie

Zapiekanka z resztek. Sposób przygotowania:

  • Przygotuj naczynie żaroodporne, dostosowane do ilości składników z jakich planujesz przygotować zapiekankę. Jej dno wysmaruj olejem
  • Mięsa i resztki wędlin pokrój na drobne kawałki. Odrobinę tłuszczu rozgrzej na patelni i obsmaż.
  • warzywa pokrój w plastry, dorzuć na patelnię. Dopraw do smaku, jeśli jest taka potrzeba. Wymieszaj, aż się przypieką i dodaj przecier pomidorowy.
  • Tak przygotowaną masę wyłóż do naczynia żaroodpornego.
  • Ziemniaki podgrzej, zmieszaj ze śmietaną i masłem, dodaj gałkę muszkatołową i ubij na puree. Tak przygotowane rozetrzyj na górze zapiekanki.
  • Posyp startym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Zapiekaj 30-40 minut. Wyjmij, gdy ziemniaki zyskają lekko złotawy kolor.
Autor: BBI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Kontrowersyjne oświadczenie nt. sprzętu WOŚP. Prawniczka: nie mają mocy prawnej
Zagrożenie zdrowia i życia. Rodzina błaga o pomoc w odnalezieniu 22-latki
Nowy kalendarz ferii zimowych. "Ceny spadną"
Dramatyczna akcja służb na Podkarpaciu. Przysypany mężczyzna
Seniorzy masowo tracą pieniądze. Myślą, że idą na bezpłatne badania
Iga Świątek zagra w kolejnej rundzie. Teraz mecz z Niemką
Chleb ze smalcem za 25, kiełbasa za 30. Ceny w Zakopanem
Zaginęła prawniczka z Lublina. Rodzina zwróciła się z apelem do kierowców
Termin mija w niedzielę. Koniec TikToka w USA
Jeździsz samochodem? Do tych miast lepiej się nie wybieraj
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić