pogoda
Warszawa
17°

Zapiekanka ze świątecznych resztek. Sycące danie i oszczędność w jednym

2

Święta, święta... a po nich zalegające w lodówce resztki nadmiarowo kupionego jedzenia. Jeżeli masz wyrzuty, że już za moment przysuszona lekko wędlina wyląduje w koszu razem z ziemniakami z noworocznego obiadu, zamień je w sycącą zapiekankę. To świetny sposób szybki obiad i do tego nie zmarnujesz jedzenia.

Zapiekanka ze świątecznych resztek. Sycące danie i oszczędność w jednym
Zapiekanka z resztek (Adobe Stock, brent Hofacker)

Trudno podać precyzyjny sposób na zapiekankę z resztek. Najlepiej otworzyć własną lodówkę i dokładnie przejrzeć jej zawartość. Najlepszą bazą będą tracące świeżość warzywa, ugotowane ziemniaki czy resztki mięs i wędlin, których niestety na suto zastawiony świąteczny stół kupujemy z nadmiarem.

Inwencja w tworzeniu tego dania jest dość dowolna i jak w większości potraw "jednogarnkowych" wiele zależy od naszych indywidualnych upodobań. Najważniejsze, że dzięki zapiekance nie marnujemy jedzenia.

Zapiekanka z resztek. Potrzebne składniki:

  • resztki wędlin i gotowanych lub pieczonych mięs znalezione w lodówce
  • przyschnięta jarzyna (marchew, korzeń pietruszki, seler i to, co akurat znajdziemy w lodówce)
  • puszka pomidorów lub otwarty i stojący w lodówce przecier pomidorowy
  • ugotowane ziemniaki "z wczoraj"
  • napoczęty kubek śmietany
  • kawałek żółtego sera
  • olej

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Doskonały przepis na ziemniaki pieczone w jogurcie
NA ŻYWO

Zapiekanka z resztek. Sposób przygotowania:

  • Przygotuj naczynie żaroodporne, dostosowane do ilości składników z jakich planujesz przygotować zapiekankę. Jej dno wysmaruj olejem
  • Mięsa i resztki wędlin pokrój na drobne kawałki. Odrobinę tłuszczu rozgrzej na patelni i obsmaż.
  • warzywa pokrój w plastry, dorzuć na patelnię. Dopraw do smaku, jeśli jest taka potrzeba. Wymieszaj, aż się przypieką i dodaj przecier pomidorowy.
  • Tak przygotowaną masę wyłóż do naczynia żaroodpornego.
  • Ziemniaki podgrzej, zmieszaj ze śmietaną i masłem, dodaj gałkę muszkatołową i ubij na puree. Tak przygotowane rozetrzyj na górze zapiekanki.
  • Posyp startym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Zapiekaj 30-40 minut. Wyjmij, gdy ziemniaki zyskają lekko złotawy kolor.
Autor: BBI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Strażacy z OSP nie uklękli. Ksiądz odmówił im komunii świętej
Wyjątkowa tradycja na południu Francji. Historia tego posiłku sięga czasów Napoleona
Najpierw Jezus, później masa! Ten ksiądz budzi respekt nie tylko na plebanii
Nazywane jest wielkanocnym drzewem. Spotkamy je w polskich parkach
Co robił wiceprezydent USA u papieża w Wielkanoc? Kulisy spotkania
Wielkanoc bez zajączków? Ich przyszłość już raz wisiała na włosku
1 mln wyświetleń. Dramatyczne zdarzenie w Rudzie Śląskiej
Wielkanoc bez rozejmu. Zachód wzywa Rosję do pokoju
Makabryczne odkrycie w Zakopanem. Policja wydała komunikat
Była 10:45. Kamera uwieczniła, co działo się w Kołobrzegu
Wakacje nad Bałtykiem droższe niż zagranicą? Szokujące ceny
Wielkanoc na płótnie. Wiosna, motyle i pasikonik
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić